Kultuuriminister põhjendas riigi loobumist Kreenholmi sihtasutusest sõjaga Ukrainas

Põhjarannik
Copy
Kreenholmi Joala vabrik.
Kreenholmi Joala vabrik. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Reformierakondlasest kultuuriminister Heidy Purga ütles kolmapäeval riigikogus Aleksei Jevgrafovi arupärimisele vastates, et riik on otsustanud lahkuda sihtasutuse Kreenholmi Kultuurikvartal asutajaliikmete seast, tuues põhjuseks sõja Ukrainas.

"Riigikogule esitatud taotluses oli Kreenholmi kvartali jaoks olulisel kohal üle 10 miljoni inimesega Peterburi regiooni turismipotentsiaal. Käesolevaks hetkeks on see plaan kaotanud reaalsuse ning lähiajal, me saame aru, ei teostu mitte mingisuguses mahus. See tähendab, et muutunud julgeolekuolukorras on vaja Kreenholmi kultuurikvartali manufaktuuri jaoks uut äriplaani. See tähendab omakorda, et käesoleval hetkel ei saa riik osaleda sihtasutuse loomisel," sõnas Purga.

Riigikogu otsus eraldada raha riiklikult tähtsatele kultuuriehitistele − sinna hulka kuulub ka Kreenholmi arendamise projekt − ei ole aga ministri sõnul seotud ministeeriumi osalusega. "Kui objekt on nimetatud riigikogu poolt riiklikult tähtsate objektide nimekirja, on garanteeritud, et raha selle arendamiseks saab olema. Küll aga toetame kahtlemata ja kindlasti Narva Kreenholmi kultuurikvartali idee elluviimist ning peame endiselt väga oluliseks Kreenholmi kvartali kui kultuurimälestise korrastamist ja kultuurikvartali arendamist ning seeläbi ka kultuurielu edendamist selles regioonis," ütles Purga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles