Tasuta psühholoogilist nõustamist on kasutanud üle 300 kohtlajärvelase

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Olga Pihlak loodab, et kohtlajärvelased saavad tasuta psühholoogilist nõustamist ka tulevikus.
Olga Pihlak loodab, et kohtlajärvelased saavad tasuta psühholoogilist nõustamist ka tulevikus. Foto: Erakogu

Alates maikuust pakub Kohtla-Järve linnaelanikele tasuta psühholoogilist nõustamist. Poole aasta jooksul on nõustamisteenust kasutanud 346 linnaelanikku vanusevahemikus 5-71 eluaastat. Lisaks sellele pakub linna sotsiaalteenistus alates oktoobrist tasuta psühhosotsiaalset kriisiabi ehk vaimse tervise teenuseid.

"Püüame aidata inimestel eluraskustest üle saada ja oma elukvaliteeti parandada," sõnas sotsiaalvaldkonna abilinnapea Olga Pihlak. "Probleeme on palju, seda kinnitab ka psühholoogi abi vajavate inimeste arv: nõustamisel on praeguseks käinud juba üle kolmesaja inimese."

Pihlak märkis, et kõigist nõustamisel osalevatest klientidest umbes kümme protsenti moodustavad mehed. See teeb tema sõnul rõõmu, sest pahatihti hoiavad mehed oma emotsioone tagasi, eelistades jääda oma probleemidega üksi ning stressiga ise toime tulla, see aga võib tulevikus kaasa tuua raskeid tervisehäireid ja haigusi.

Psühholoog viib iga kliendiga läbi kuni viis nõustamist, ent vajaduse korral saab nende arvu suurendada. Praktika näitab, et kõige sagedamini pöördutakse psühholoogi poole pereprobleemidega, suhtlemisraskustega ja probleemidega lastega suhete loomisel, samuti pärast lahutust. Psühholoog aitab klientidel toime tulla ka lähedase kaotuse ja leina, hirmude, depressiooni, unehäirete, üksinduse ja stressiga. Sageli tullakse psühholoogi juurde ka tuge ja julgustust otsima, püüdes toime tulla enesekindluse- ja motivatsioonipuudusega. On ka selliseid kliente, kellel enda või mõne oma lähedase inimese tervise halvenemisel on olukorraga raske leppida ning nad vajavad seetõttu ise pidevat hoolt ja järelevalvet.

Isiku vajadustest ja probleemide spetsiifikast lähtudes pakuvad psühholoogid ka kriisinõustamist enesetappude ärahoidmiseks, noorukite, sealhulgas pagulaste vaimse tervise probleemide lahendamist, isiklikul kogemusel põhinevat nõustamist, kunsti- ja liivateraapiat ning palju muud kuni perelepituseni välja.

Taotluse psühholoogilise nõustamise teenuse saamiseks võib esitada linna iseteenindusportaali kaudu, kirjutades e-posti aadressil natalja.alliksaar@kjlv.ee või helistades telefonil 5757 0495.

Mõlemad Euroopa fondide toel ellu viidavad projektid kestavad käesoleva aasta lõpuni, ent juba praegu valmistab linna sotsiaalteenistus ette taotlusi ka järgmistes projektides osalemiseks, et jätkata seniste sotsiaalteenuste pakkumist ning lisada valikusse ka uusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles