Võlanõudmisfirma uuring: iga viies Ida-Virumaa elanik teeb tavapäraseid kulutusi laenurahaga

Põhjarannik
Copy
11 protsenti Ida-Viru elanikest on juba praegu kindlad, et uuel aastal kasvavad nende rahalised kohustused üle võimete.
11 protsenti Ida-Viru elanikest on juba praegu kindlad, et uuel aastal kasvavad nende rahalised kohustused üle võimete. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaa elanikest koguni 35% kardavad või on täiesti kindlad, et satuvad järgmisel aastal rahalistesse raskustesse, selgus Norstati poolt võlanõudmise teenuseid osutava firma GS Core tellimusel läbi viidud uuringust.

Kui Harjumaa elanikest on viimase aasta jooksul pidanud tavapäraste kulutuste katmiseks laenu võtma 12%, siis Ida-Virumaal on raha pidanud laenama 22% inimestest.

"Uuringu tulemused kinnitavad, et regionaalne ebavõrdsus ei ole Eestis kuskile kadunud. Selge on see, et Ida-Virumaa inimesed vajavad kiiresti positiivseid signaale töökohtade, investeeringute ja sotsiaalsete tagatiste kohta," kommenteeris OÜ GS Core tegevjuht Sofia Kirsimaa. Ta viitas, et uuringu järgi on peaaegu iga neljas Ida-Virumaa elanik raha puudumise tõttu viimase aasta jooksul vähemalt ühe korra hilinenud arvete tasumisega ning neist omakorda pooled on maksetähtaja ületanud korduvalt.

Kirsimaa sõnul kinnitavad uuringu tulemused Ida-Virumaa elanike märkimisväärset majanduslikku ebakindlust. "Praeguses majanduskeskkonnas on mõistetav, kui inimesed ei ole majanduslikus toimetulekus lõpuni veendunud. Sellest hoolimata ei jää märkamata asjaolu, et koguni 11% Ida-Virumaa elanikest on juba ette täiesti kindlad, et järgmisel aastal kasvavad nende rahalised kohustused üle võimete," ütles Kirsimaa. Ta tõi võrdluseks, et Harjumaa elanike seas oli see osakaal 4% ehk ligi kolm korda vähem ning Pärnu maakonnas 2% ehk üle viie korra vähem.

Uuringufirma Norstat viis Rootsi finantsgrupile Marginalen AB kuuluva OÜ GS Core tellimusel inimeste maksekäitumist uurinud küsitluse läbi tänavu augustis 1000 tööealise elaniku seas üle Eesti.

OÜ GS Core tegeleb inkassoteenuse pakkumise, võlaportfellide ostmise ja võlgade sissenõudmisega nii kohtuvälisel kui kohtulikul teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles