Kohalikud ettevõtjad uudistasid Purtses moodsat perefarmi

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eliise Ingel Pungas tegi piirkonna ettevõtjatele ringkäigu, näidates viimasel ajal tehtud investeeringuid loomade ja töötajate heaolusse.
Eliise Ingel Pungas tegi piirkonna ettevõtjatele ringkäigu, näidates viimasel ajal tehtud investeeringuid loomade ja töötajate heaolusse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Virumaa koostöökogu ettevõtjate hommik viis sel nädalal ringkäigule osaühingusse Purtse Farm, kus noor talunik Eliise Ingel Pungas avas äsja uue lauda ja on võtnud südameasjaks farmitöö automatiseerimise.

"Tänane hommik toob mugavustsoonist välja − tavaliselt oleme istunud mõnes hubases ja soojas kohas," tervitas Virumaa südames tegutseva Leaderi tegevusgrupi, Virumaa koostöökogu tegevjuht Kadri Kuusmik huvilisi, kes teisipäeva hommikul kella kaheksaks piimafarmi saabusid.

Eliise Ingel Pungas näitas, milliseid investeeringuid ta on viimasel ajal loomade ja töötajate heaolusse teinud. Eelmisel aastal Eesti maaülikooli loomakasvatuse eriala magistriõppe lõpetanud farmijuht on automatiseerimise ja uuenduste usku.

Jätkab vanemate elutööd

"Purtse farm on minu vanemate elutöö. Nad alustasid umbes kolmkümmend aastat tagasi seitsme lehmaga, tasapisi kasvasid, 2012. aastal valmis robotlüpsilaut, mis oli sel ajal väga uudne tehnoloogia. Paranesid nii loomade tervis kui ka piimatoodang. Meie abikaasaga tulime siia aastal 2020. Loomulikult väga suurte unistuste ja eesmärkidega, mida oleme tasapisi hakanud ellu viima," rääkis võõrustaja.

Noorte esimene suurem eesmärk täitus kuu aega tagasi, kui sai valmis 220kohaline täisautomatiseeritud noorkarjalaut, kus on kasutusel vasikate automaatsöötja. Robotlüpsilaudas, kus on kohti 150 loomale, toimetab ööpäev ringi kaks uut lüpsirobotit. "Uuendasime piimajahutussüsteemi, ostsime automaatse söödalükkaja, mis hoolitseb selle eest, et loomadel oleks ööpäev läbi toit ees," loetles Eliise Ingel Pungas.

Kadri Kuusmiku sõnul on Purtse suurepärane näide farmitöö automatiseerimisest. "Keegi teine pole siin piirkonnas nii julgeid samme ette võtnud ja ettevõtjate hommikul osalejad pole ilmselt nii moodsat noorkarjalauta näinud."

Järjekorras on mööblitootja

2019. aastal alguse saanud ettevõtjate hommikute sari on varem viinud näiteks Jäägri Grilli, Aa mõisa kommivabrikusse ja Rosi puhkemajja. Kolmeteistkümnes külaskäik on kavas Vinni vallas asuva mööblitootja Noville Grupp juurde.

"Kutsusime projekti ellu, et saada omavahel kokku, käia ühe ettevõtja juures ja tutvustada ka teisi, kes on kohale tulnud. Eesmärk on, et ettevõtjad saaksid sõlmida kasulikke tutvusi ja teha omavahel veel rohkem koostööd," selgitas Kadri Kuusmik.

Eliise Ingel Pungasest saab pikemalt lugeda Ida-Virumaa tulevikku vaatavas ajakirjas Ida-Virumaa Homme, mis ilmub Põhjaranniku vahel detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles