Talvine ööjooks toob Narva ligemale tuhat tervisesportlast

Erik Gamzejev
Copy
Narva talvisel ööjooksul finišeerijad ei hoia enamasti oma positiivseid emotsioone vaka all.
Narva talvisel ööjooksul finišeerijad ei hoia enamasti oma positiivseid emotsioone vaka all. Foto: ANNA MARKOVA / "NARVA TALV"

Laupäeva, 2. detsembri õhtul kolmandat korda toimuv jooks "Narva talv" toob piirilinna ligikaudu tuhat jooksu- ja kõnniharrastajat, kes tahavad üheskoos kogeda liikumist talvises tuledesäras piirilinnas.

Võrreldes varasemate aastatega on tänavuse jooksu stardiaeg minu tundi varasem, kell 17.30. Jooksu peakorraldaja Marko Tormi sõnul on see tingitud sellest, et kuna üle poole osalejatest tulevad Harjumaalt, siis on nende soov olnud, et start oleks varem, et nad jõuaksid pärast jooksu Narvas veel ka mõnes söögikohas keha kinnitada ja sama päeva sees koju jõuda. Jooksu atmosfääris ei muuda see midagi, sest ühtemoodi pime on nii poole kuue paiku kui kella üheksa ajal õhtul.

Erilised inimesed erilises õhkkonnas

Marko Tormi sõnul on Narva talvisel jooksul osalejad erilised inimesed. Paljud neist sõidavad edasi-tagasi maha 400-500 kilomeetrit, et talvistes oludes hilisel ajal sel sündmusel osaleda. "Järelikult on selline sportlik ajaveetmise viis nendele elamus − muidu nad seda ei teeks," ütles Torm, kes loodab, et varasemast rohkem tuleb starti ka Narva ja kogu Ida-Virumaa inimesi, kel pole nii pikka sõitu vaja ette võtta.

Ta toob positiivse suundumusena välja, et kui tunamullu osales ligemale sada narvalast, siis mullu juba kolm korda rohkem. Narva ettevõte Garage 11 paneb rahalised eripreemiad välja kõige põnevamas kostüümis osalejale ja ka parimale narvalasest mees- ja naisjooksjale.

Kokku on Narva tänavatele starti oodata üle tuhande osaleja. Mullu jäi see piir napilt ületamata. Kuid lisaks kohaletulijatele on Narva talvine jooks populaarne ka sadade virtuaaljooksjate seas, kes end selleks registreerivad. "Auhinnaliste kohtade peale jooksevad üksikud osalejad. Enamik tuleb nautima õhkkonda. Kellele tundub ka 5 km jooks liiga suure katsumusena, võib selle läbi kõndida. On päris palju näiteid inimestest, kes on ühel aastal läbinud raja kõndides, saanud liikumispisiku, hakanud regulaarselt trenni tegema ja on aasta pärast juba jooksjad," sõnas Torm, märkides, et säärase ürituse põhilisi eesmärke ongi ärgitada inimesi rohkem liikuma.

Eesti ööjooks "Narva talv"

* 2. detsembril Narvas

* Start ja finiš Astri keskuse juures (Tallinna mnt 41)

* Distantsid: 5 km ja 10 km

* Rada kulgeb Narva kesklinnas

* Stardi aeg: kell 17.30 (stardimaterjalide väljastamine lõpeb kell 16.30)

* Iga osaleja saab unikaalse medali ja toetajate kingikoti partnerite toodetega

* Registreerumine ja lisainfo: www.ööjooks.ee

Viimast korda sel rajal

Astri keskuse juurest algav 5 kilomeetri pikkune ring kulgeb mööda Narva peatänavat − Tallinna maanteed − piiri poole Pimeaia juurde ja sealt mööda väiksemaid teid ja tänavaid tagasi. Ligemale poolsada osalejat läbib selle ringi kaks korda ehk joostes 10 kilomeetrit, ülejäänud piirduvad 5 km distantsiga. Raja äärde jäävad jõulutulede säras kaubanduskeskused, Pimeaed, Narva jõe kaldapealne, kust paistavad nii Hermanni linnus kui ka Ivangorodi linnus teisel pool jõge. Rada möödub mitmete arhitektuuriauhindadega pärjatud Narva kolledži õppehoonest ja selle kõrval asuvast restaureeritud raekojast.

Sel rajal toimub Narva talvine jooks viimast korda. Tormi sõnul on Narvas palju põnevaid paiku ja järgmisel aastal on plaanis uuel rajal viia osalejad kesklinnas Kreenholmi suunas.

Nagu Narva talvejooksul tavaks, on ka tänavu raja ääres ligikaudu kümme meelelahutuspunkti, kus jooksjaid ja kõndijaid innustavad tule- ja valguskunstnikud, diskorid, trummipõristajad, tantsijad, ergutuskoorid. Üritust aitab läbi viia palju Narva kohalikke vabatahtlikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles