Astri keskuses saab reedel teha HIV-testi

Põhjarannik
Copy
Testimine on tasuta, kiire ja konfidentsiaalne.
Testimine on tasuta, kiire ja konfidentsiaalne. Foto: Linda Kliinik

Reedel, 1. detsembril tähistatakse üle maailma AIDSi vastu võitlemise päeva. Sel puhul kutsub Linda kliinik kõiki soovijaid Narva Astri keskusesse, kus saab teha tasuta HIV-testi ning uudisena ka süüfilise, hepatiit B ja hepatiit C testi.

Testimine on tasuta, kiire ja konfidentsiaalne. Testida saab reedel kella 16-20 Astri keskuse teisel korrusel. Testimiseks võetakse vereproov näpuotsast ja tulemuse saab teada kohapeal.

Linda kliiniku juhi Kristiina Vainomäe sõnul võiks HIV-testi teha igaüks, kel on väiksemgi kahtlus HIVi nakatumise suhtes − näiteks kui ollakse olnud kaitsmata vahekorras või on inimesel palju seksuaalpartnereid. "Aktiivse sugueluga inimene võiks teha testi kaks korda aastas. See on normaalne intiimhügieeni osa ning parim viis kaitsta ennast ja oma partnerit."

Enamasti ei põhjusta HIV mingeid kaebusi ning see võib sageli aastaid segamatult organismis paljuneda ja tasakesi immuunsüsteemi rakke hävitada. HIVi saab ravimitega vaos hoida ning õigeaegne haiguse avastamine ja ravi aitab säilitada väga hea elukvaliteedi aastateks. Ilma ravita võib HIV-nakkuse viimases staadiumis välja kujuneda omandatud immuunpuudulikkuse sündroom HIV-tõbi ehk AIDS.

Selle aasta esimese kümne kuuga on Eestis HIV diagnoositud 161 inimesel. 64% juhtudest elasid need inimesed Harjumaal ning 14% juhtudel Ida-Virumaal (8 inimest Narvas ja 15 mujal Ida-Virumaal). Testimise aktiivsus, mis koroona-aastatel tugevalt vähenes, pole senini taastunud. Kui näiteks aastal 2019 tehti Eestis HIV-teste 214 497, siis tänavu on kümne kuuga tehtud vaid 117 639 HIV-testi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles