Pilvitutel päevadel saavad Estonia kaevanduse pumbad nüüd elektrit oma päikesejaamast

Erik Gamzejev
Copy
Estonia kaevanduse paekiviplatool asuvad päikesepaneelid olid pargi avamisel lume all, aga soojal ja pilvitul ajal suudavad nad toota nii palju elektrit, et hoida töös kaevanduse ventilatsiooniseadmeid ja veepumpasid.
Estonia kaevanduse paekiviplatool asuvad päikesepaneelid olid pargi avamisel lume all, aga soojal ja pilvitul ajal suudavad nad toota nii palju elektrit, et hoida töös kaevanduse ventilatsiooniseadmeid ja veepumpasid. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Estonia kaevanduse paekiviplatool sai valmis päikesepark, kus sündiva elektrienergia kulutab suuremas osas ära kaevandus ise.

Eesti Energia tütarettevõttele Enefit Green kuuluva ligemale kolmemegavatise võimsusega päikeseelektrijaama ehitamine läks maksma ligikaudu 2,7 miljonit eurot. Päiksepaneelid on paigutatud 27 meetri kõrgusele platoole, mis on paljude aastate jooksul moodustunud koos põlevkivi kaevandamisega maa alt välja toodud paekivist.

Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul on ettevõte jõudsalt laiendamas päikeseenergia osakaalu. ,,Estonia kaevanduse päikeseelektrijaam on juba teine, mille sel aastal Ida-Virumaal avame. Suvel avasime Purtse hübriidpargi, kus rohelist elektrit toodab lisaks viiele tuulikule 32megavatine päikesepark. Nende kahe pargi valmimisega oleme aastaga enam kui kahekordistanud oma päikeseenergia tootmise võimsusi Eestis," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles