VIDEO Talpase mälestusturniiril valitses sel aastal leedulaste vägi

Erik Gamzejev
Copy
Turniiri peaauhinna võitis leedulane Arsenas Stankevicius, kes teel võidule alistas viie vastase seas ka Eesti maadleja Uku Eskeli.
Turniiri peaauhinna võitis leedulane Arsenas Stankevicius, kes teel võidule alistas viie vastase seas ka Eesti maadleja Uku Eskeli. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Laupäeval Kohtla-Järvel 43. korda peetud Avo Talpase mälestusvõistlusel Kreeka-Rooma maadluses valitsesid sel aastal Leedust saabunud maadlejad, kes kogusid kõige enam esikohti.

Leetu läks ka turniiri peaauhind: Avo Talpase kunagises kaalus kuni 82 kg võitis Arsenas Stankevicius, kes alistas kõik kolm vastast alagrupis, võitis oma poolfinaali ja oli finaalis skooriga 5:0 parem ka lätlasest Marks Veinbergsist.

Turniiri väsimatu peakorraldaja Ilmar Taluste ütles juba siis, kui alles pooled matšid läbi olid, et Leedust saabunud maadlejad osutavad Eesti parematele väga südi vastupanu. Päeva lõpuks tuli välja, et Leedu suurvürsti Gediminase tänased vägilastest järeltulijad näitasid täiskasvanute arvestuses täielikku võimu: nad võitsid esikoha kaheksast kaalukategooriast viies ehk kõigis neis, kus nad osalesid. Eesti sai kaks ja Läti ühe esikoha, kuid seda kaalukategooriates, kus konkurents oli ka tunduvalt lahjem. Näiteks kaalukategoorias kuni 130 kg oligi lätlane Andris Grinbergs ainus osaleja.

Noorte, kuni 17aastaste maadlejate seas jagunesid võidud ühtlasemalt: nii Eesti, Läti kui ka Leedu maadlejad said kolm ja Soome ühe esikoha.

Tänavuse aasta alguses 85aastaseks saanud Ilmar Taluste on olnud 43 aastat järjest Avo Talpase mälestusvõistluse peakorraldaja.
Tänavuse aasta alguses 85aastaseks saanud Ilmar Taluste on olnud 43 aastat järjest Avo Talpase mälestusvõistluse peakorraldaja. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Ilmar Taluste ütles, et seekord osales Talpase mälestusvõistlusel 113 maadlejat ja see on ka maksimumilähedane arv, mida Kohtla-Järve vanas spordihoones kahel maadlusmatil toimuval võistlusel on võimalik ühepäevasel turniiril vastu võtta. "Matšid on kõik väga pingelised," ütles Taluste heitluste kohta, kus võis näha võtete tulevärki ning tuliseid emotsioone nii maadlejate kui ka mati ääres ja rõdul kaasaelajate poolt.

Eesti maadlejatele oli see võistlus peaproov nädal aega hiljem toimuvateks Eesti meistrivõistlusteks. "Siin on neil väga hea vormi kontrollida ja vaadata, mida annaks kiiresti veel paremaks teha," sõnas ta.

Nagu tavaliselt, oli Talpase turniir ka maadlusveteranide kohtumispaik. "Avo oli peale selle, et ta oli tugev sportlane, ka intelligentne ja mitmekülgne inimene. Tal oli palju sõpru. Ka paljud maadlejad said temaga üpris hästi läbi, olenemata sellest, et matil olid nad vastased tulises heitluses," meenutas Taluste, kes on ka ise tulnud seitsmel korral maadluses Eesti meistriks ning pälvinud treeneritöö ja spordielu eestvedamise eest nii Kohtla-Järve aukodaniku tiitli kui ka Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemia.

Taluste sõnul aitavad mitmed endised maadlejad, kes on nüüd edukad ettevõtjad, katta ka suure osa Talpase mälestusvõistluse korraldamise kuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles