Suri Toila haridusjuht ja koduloolane Olav Vallimäe

Põhjarannik
Copy
Olav Vallimäe oli kõige kauaaegsem Toila kooli direktor, kelle käe all valmis 1974. aastal ka uus kooli juurdeehitis. Pärast pensionile jäämist tegeles ta põhjalikult oma kodukandi ajaloo uurimise ja mälestuste kirjutamisega. Pilt on tehtud 2020. aasta kevadel, kui Vallimäe tähistas oma 90 aasta juubelit.
Olav Vallimäe oli kõige kauaaegsem Toila kooli direktor, kelle käe all valmis 1974. aastal ka uus kooli juurdeehitis. Pärast pensionile jäämist tegeles ta põhjalikult oma kodukandi ajaloo uurimise ja mälestuste kirjutamisega. Pilt on tehtud 2020. aasta kevadel, kui Vallimäe tähistas oma 90 aasta juubelit. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

17. jaanuaril lahkus 93aastasena Toila kauaaegne koolijuht ja koduloohuviline Olav Vallimäe.

Matemaatika- ja füüsikaõpetajaks õppinud Olav Vallimäe lõpetas 1948. aastal Jõhvi keskkooli niinimetatud koolmeistrite lennu ja sidus oma edaspidise elu haridusega. 1949. aastal kinnitati ta Voka seitsmeklassilise kooli matemaatika- ja füüsikaõpetaja kohusetäitjaks. Aastatel 1964-1991 oli Olav Vallimäe Toila kooli direktor. Tema koolijuhtimise ajal valmis Toilas 1974. aastal uus koolihoone.

Eluaeg oma sünnikodus Pühajõel elanud Olav Vallimäele oli südamelähedane ja tähtis oma küla ning piirkonna hariduselu ajaloo uurimine ning sellest on ta kirjutanud mitu raamatut. Vallimäe ise ütles 2020. aasta kevadel oma 90. sünnipäeval Põhjarannikule antud intervjuus, et tema ei pretendeeri ajaloo kirjutamisele. "Selle kohta peab ütlema niimoodi, et ega mina ei kirjuta ajalugu, mina kirjutan mälestusi. Mina mäletan, et isal oli üks punane vasikas viie jalaga ja viies jalg oli roheline. Vaidle vastu!" sõnas ta.

Olav Vallimäe valiti 1999. aastal esimeseks Toila valla aukodanikuks ning aasta hiljem anti talle V klassi Valgetähe teenetemärk. Tänutäheks tehtu eest paigaldati 2012. aastal Toila gümnaasiumi hoovi Olav Vallimäe nimeline pink.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles