JUHTKIRI Võimsalt piinlik!

Põhjarannik
Copy
Meeleavaldus tõi Toompeale hulgaliselt haridustöötajaid, õpilasi ja muidu solidaarseid kodanikke.
Meeleavaldus tõi Toompeale hulgaliselt haridustöötajaid, õpilasi ja muidu solidaarseid kodanikke. Foto: Mihkel Maripuu

"Võimas!" kirjutas esmaspäeval Ida-Virumaalt veidi enam kui 600 häälega riigikogusse pääsenud ainus sots Eduard Odinets sotsiaalmeedias piltide juurde Toompeal toimuvast õpetajate meeleavaldusest, andes mõista, et ka ta ise ja teisedki sotsidest poliitikud on meeleavaldajate seas.

Poliitilist omakasu käisid sellel õpetajate meeleavaldusel õngitsemas peale sotside ka teiste erakondade poliitikud. Kui opositsiooni puhul on sellise meeleavalduse ärakasutamine üsna tavapärane, siis sootuks kummaline on, et seekord olid platsis ka koalitsioonipoliitikud, kelle hulka sotsid kuuluvad.

Valitsuses kannavad võrdset vastutust kõik kolm osapoolt. Riigi tänavust eelarvet ei võtnud vastu Reformierakond ükski, selle poolt hääletasid ka sotside ja Eesti 200 saadikud.

"Võimsalt" piinlik peaks olema see, et võimul olevad erakonnad ei suuda kokku leppida õpetajate palgaküsimuses. Selle asemel käib võidu hoopis üksteisele etteheidete tegemine ja süüdlaste otsimine minevikust, sealhulgas näiteks, et millise partei käes kui palju aastaid, kuid ja päevi on haridusministri portfell olnud.

"Võimsalt" piinlik peaks olema see, et võimul olevad erakonnad ei suuda kokku leppida õpetajate palgaküsimuses.

Üha enam paistab välja, et olukorras, kus on vaja leida lahendusi keerukatele probleemidele, ei ole kolm valitsuserakonda enam kaugeltki sama koostöövõimelised nagu kevadel, kui valitsuse moodustamisel otsustati maksutõuse, peretoetuste vähendamist või abieluvõrdsuse seaduse vastuvõtmist. Või kui seejuures Ida-Virumaa ja ka ülejäänud Eesti majandust kurnava rohepöörde uusi vinte "projekteeriti" ja taganeti valimislubadusest suunata Ida-Virumaale senisest märksa rohkem keskkonnatasusid. Ehk leppisid kokku asjades, mida enne valmisi kampaaniaplakakite peale ei kirjutatud. 

Õpetajate streik toob valitsuserakondade eri leerides taskus hoitud rusikaid iga päevaga üha rohkem nähtavale. Kihlveokontorid võivad hakata varsti võtma vastu panuseid küsimusele, kui kaua see valitsus püsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles