Vastlapäeval selgub Virumaa kirjandusauhinna võitja

Põhjarannik
Copy
Virumaa kirjanduspreemiale kandideerivad teosed.
Virumaa kirjanduspreemiale kandideerivad teosed. Foto: Jõhvi Keskraamatukogu

Vastlapäeval, 13. veebruaril koguneb Jõhvi keskraamatukogus Virumaa kirjandusauhinna žürii, et valida seitsme nomineeritud teose hulgast välja võitja.

Virumaa kirjandusauhinnaga tunnustatakse Eesti ajaloo ainelise väärtkirjanduse loojaid.

Auhinna nominendid on tänavu Mihkel Muti „Liblikas, kes lendas liiga lähedale“, Urmas Vadi „Kuu teine pool“, Joonas Sildre „Värviline Mägi“, Rein Raua „Katkurong“, Hannes Parmo „Beeta“, Tarmo Pikneri „Põgenemine. Surm Echternachis“ ja Sven Mikseri „Vareda“.

Žüriisse kuuluv pikaaegne koolijuht ja Jõhvi volikogu esimees Vallo Reimaa ennustab, et tõsisem arutelu tekib kahe, maksimaalselt kolme kandidaadi vahel, kuid lõppvalikuni jõutakse suhteliselt üksmeelselt. „Umbes nii, nagu see toimus eelmisel aastal, kuid mullu oli keskmine tase siiski mõnevõrra kobedam,“ leiab ta. „Seekord jäi meeldejäävaid lugemiskogemusi pakkuvaid teoseid vähem sõelale. Aga tõsine võitjakandidaat, kes kirjanduslukku endast tõsise jälje maha jätab, on vähemalt minu jaoks selgi aastal olemas. Eks näis, mida teised žüriiliikmed arvavad.“

Lääne-Virumaa keskraamatukogu juhataja Kaili Õunapuu-Seidelbergi ütles žüriiliikmena, et seekordsed Virumaa kirjandusauhinnale kandideerivad teosed on eripalgelised, kuid väga huvitavad lugeda ja ka vaadata: „Joonas Sildre graafiline romaan Konrad Mägist on tõeline kunstiteos ning värvide pillerkaar.“

Õunapuu-Seidelberg on oma valiku teinud raamatu kasuks, kus tervikliku loo ja kauni emakeele kõrval saab tunnustada autorit suure eeltöö eest. „Julgen loota, et sama raamatut eelistavad mitmedki žürii liikmed, kuid tõde selgub teadagi arutelu käigus, seega pole miski veel kindel,“ märkis ta.

Žürii tööd juhtiv kauaaegne muuseumijuht ja Toila volikogu esimees Etti Kagarov meenutas ainukest korda, kui teoste hindajad ei jõudnudki võitja suhtes üksmeelele. „Kaalukausil olid Kristiina Ehini „Paleontoloogi päevaraamatu“ ja Valdur Mikita „Lingvistilise metsa“, kuid kumbki pool ei andnud järele, justkui sein oli ees,“ muigas Kagarov, kes langetas toona saalomonliku otsuse ning auhinna pälvisid mõlemad teosed.

1989. aastal asutatud Virumaa kirjandusauhinna väljaandmist korraldavad Lääne- ja Ida-Viru omavalitsuste liidud.

Mullu pälvis auhinna Maarja Unduski “Ellen Niit. Heleda mõtte laast”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles