Erra jõel on lootust lõpuni pigist puhtaks saada

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Erra jõge ja Kiviõli kraavi puhastades on välja kaevatud juba 50 000 kuupmeetrit reostunud pinnast, üks jõelõik on veel ootel.
Erra jõge ja Kiviõli kraavi puhastades on välja kaevatud juba 50 000 kuupmeetrit reostunud pinnast, üks jõelõik on veel ootel. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Põlevkivitööstuse reostuse koristamine peab Purtse lisajõgedest Purtse jõe endaga edasi liikuma.

Erra jõest on põlevkivitööstuse jääkreostust välja kaevatud mitmes etapis. Viimati puhastati jõe ülemist lõiku ja Kiviõli kraavi ühtekuuluvusfondi raha eest eelmisel aastal. Tööde käigus selgus, et reostust on seal kõvasti rohkem, kui eeluuringu järgi eeldati, ning sestap plaanitud pikkuses jõge puhastada ei saanudki.

"Kiviõli kraav oli paepinnasesse lõhatud ja sisaldas eeldatust oluliselt suurema koguse reostust. Lisaks selgus, et mitmes kohas olid reostunud ka väljaspool praegust jõesängi asuvad lammialad ja ilmselt oli kunagise jõe süvendamise käigus tõstetud osa reostust jõe kallastele," selgitas kliimaministeeriumi veeosakonna projektijuht Raimo Jaaksoo, miks 2,4 kilomeetri pikkune jõelõik puhastamata jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles