Demineerijad puhastavad sel nädalal Sinimägede piirkonda vanadest lõhkekehadest

Põhjarannik
Copy
Lahingumoon.
Lahingumoon. Foto: Päästeamet

Selle nädala teisipäevast neljapäevani teevad kõikidest Eesti piirkondadest kaasatud päästeameti demineerijad Ida-Virumaal demineerimistöid.

Demineerijad ja abidemineerijad otsivad ning teevad kahjutuks lõhkekehi Sinimägede ja Sirgala piirkonnas. Päästeameti teatel liigub teisipäevast neljapäevani piirkonnas tavapärasest rohkem erisõidukeid ja on kuulda lõhkamistel tekkivat müra.

"Sõjaaegsete kaartide ja eelneva info põhjal võib olla selles piirkonnas maa sees lõhkekehi. Varem ei ole sellelt alalt lõhkekehi eriti palju leitud ning just seetõttu suuname oma otsingud selle piirkonna vanale lahingualale," ütles päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Rasmus Rooden.

Demineerijad reageerivad vajaduse korral sündmustele kogu Virumaal. Kui keegi on leidnud metsast, pööningult või veekogust mõne kahtlase eseme, siis tuleb sellest kindlasti teavitada hädaabinumbril 112. Kahtlast eset ei tohi mingil juhul ise liigutama hakata. Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral. Demineerijad tuletavad meelde, et mida roostesem ja kehvemas seisukorras lõhkekeha on, seda suuremat ohtu see inimesele kujutab. Pealtnäha ohutu lõhkekeha võib liigutamisel plahvatada, tuues kaasa traagilised tagajärjed. Lõhkekeha ja -aine vabatahtliku loovutamise eest karistust ei järgne.

Sel aastal on demineerijad teinud Virumaa regioonis kahjutuks juba 1328 lõhkekeha ja 719 sütikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles