Täna Ida-Virumaad külastav president Alar Karis: rahumeelne Euroopa toetub ühtsusele ja valmisolekule seda kaitsta

Põhjarannik
Copy
Eesti Vabariigi president Alar Karis.
Eesti Vabariigi president Alar Karis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Täna Ida-Virumaad külastav president Alar Karis märkis, et 9. mai kui Euroopa päeva sõnum kõlab lihtsalt: sõdadeta, rahumeelne Euroopa toetub Euroopa ühtsusele ja valmisolekule seda ühtsust kaitsta.

President Alar Karis avab neljapäeval Narva-Jõesuu ärikonverentsi “Tulevik on kohal” ning ütleb avasõnad Narvas Euroopa päeva kontserdil.

Riigipea kohtub ka noorte ärksate narvalastega, et rääkida, kuidas nemad mõistavad oma piirkonna olevikku ja millise arvavad olevat selle tuleviku.  

President märkis Euroopa päeva hommikul tehtud avalduses, et Euroopa Liit on sõjavastase ideena olnud edukas rahu hoidmisel oma piirides. Teise maailmasõja järel ei ole ükski Euroopa Liidu riik teisega sõdinud ja keegi ei ole Euroopas meid sõjaga rünnanud.

"Rahulik Euroopa toetub vabadusele ja demokraatiale. Kõik algab inimeste ja riikide vabadusest teha ise oma valikuid, ka neid, mis määravad nende kuulumise rahvusvahelistesse organisatsioonidesse, ka Euroopa Liitu," sõnas Alar Karis.

President märkis, et on traagiline, et just seda vabadust tahab Kremli režiim lämmatada Ukrainas, keda ta proovib hävitada Vene tankide ja rakettidega, Iraani droonide ja Põhja-Korea mürskudega ning ka tuumaähvardustega. "Praegune aeg vajab meie pingutust lõpetada sõda Euroopas. See tähendab pingutust aidata Ukrainal kaitsta enda vabadust lahinguväljal. Venemaa surus Ukrainale peale julma sõja. Keegi ei tohi talle peale suruda ebaõiglast rahu," sõnas ta, lisades, et vabaduse kaitsmiseta Euroopas kaotame Euroopa, nagu me teda tunneme.

Karis sõnas, et Putini, tema kindralite ja tema armee sõjakuriteod Ukrainas teevad meid tigedaks. "Kuid see õiglane tigedus ei tohi muutuda ühe või teise siinse kogukonna kollektiivseks süüdistamiseks. Eestisse mahuvad erinevad arvamused ja rahvused, kui me jagame neid samu schumanlikke väärtusi ja oleme kõik üksteisele kaasmaalased. Seegi on Euroopa ja meie vabaduse olemus," teatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles