Jõhvi võõrustab järgmisel neljapäeval 32 riigi kergejõustiklasi

Erik Gamzejev
Copy
Mati Lillialliku sõnul osaleb Jõhvi kergejõustikuõhtul sportlasi kõigist maailmajagudest peale Antarktika.
Mati Lillialliku sõnul osaleb Jõhvi kergejõustikuõhtul sportlasi kõigist maailmajagudest peale Antarktika. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Järgmisel neljapäeval, 23. mail toimuval Jõhvi kergejõustikuõhtul tulevad Heino Lipu staadionil strarti koguni 32 riigi sportlased viiest maailmajaost. Nende seas on nii olümpiavõitja, maailmameister kui ka tiitlivõistluste medalivõitjad.

"Esindatud on kõik maailmajaod peale Antarktika. 32 riigi lipud on lipuvabrikust tellitud," muigas kergejõustikuõhtu peakorraldaja Mati Lilliallik, kinnitades, et kõikide nende riikide lipud on lehvimas staadionil päeval, mil Jõhvi võõrustab niivõrd rahvusvahelist sündmust. Ajaloolasest Jõhvi vallavolikogu esimees Vallo Reimaa sõnas, et ta ei tea, et Jõhvis oleks kunagi varem toimunud ühtegi sellist spordi- või kultuurisündmust, kus osalejaid oleks olnud 32 riigist.

Olümpiavõitja ja maailmameistrid

Taseme poolest tuleb eeldatavasti kõige tugevam võistlus taas kettaheites, kus starti tulevad rootslasest olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister Daniel Stahl ning sloveenlasest maailmameister Kristjan Čeh, kes mullu heitis Jõhvis isiklikuks rekordiks 71.86, mis jäigi kogu maailmas eelmisel aastal parimaks tulemuseks.

Nii Kristjan Ceh (vasakul) kui ka Daniel Ståhl tulevad Jõhvis kettaheiteringi.
Nii Kristjan Ceh (vasakul) kui ka Daniel Ståhl tulevad Jõhvis kettaheiteringi. Foto: Mihkel Maripuu

Mati Lillialliku sõnul pole välistatud, et Jõhvi tuleb ka tänavu kettaheite maailmarekordi 74.35 püstitanud leedulane Mykolas Alekna. "Ta on olnud huvitatud Jõhvi võistlusest, kuid lõpliku otsuse teeb ta pühapäeval pärast Marokos toimuvat maailma karika etappi."

Kuid maailma paremikku kuuluvaid kettaheitjaid tuleb Jõhvi veelgi. Teiste seas Jamaica rekordimees Fedrick Dacres (isiklik rekord 70.78), Austraalia rekordimees Matthew Denny (69.35) ning juunioride MMi hõbe ja Saksamaa tulevikulootus Mika Sosna (68.96). Lisaks neile ka Hollandi, Katari ja Jaapani kettaheitjad ning Eesti parimad.

Jõhvi kergejõustikuõhtul on kavas kaks sprindidistantsi. Lisaks 100 meetrile ka 60 meetrit, mida välistaadionidel on joostud väga harva. Mullu Jõhvis seni kehtiva Eesti 100 m jooksu rekordi 10,18 püstitanud Karl Erik Nazarovile pakuvad konkurentsi Brasiilia, Saudi Araabia, Suurbritannia, Itaalia, Taani ja teiste riikide sprinterid.

Jõhvi staadionil on võimalik neljapäeval võistlemas näha ka maailma tippu kuuluvat Hispaania tõkkejooksjat Orlando Ortegat, kelle isiklik rekord on 12,94 sekundit. Ta võitis Rio olümpiamängudel hõbemedali ja maailmameistrivõistlustel kahel korral pronksi. Lisaks temale on stardis Brasiilia, Hollandi, Ukraina, Rootsi ja Singapuri tõkkejooksjad ning Eesti rekordit jahtiv Keiso Pedriks.

Kaugushüppes on Hans-Christian Hausenbergi tuntuim konkurent värske sisemaailmameistrivõistluste hõbedamees kolmikhüppes Yasser Triki Alžeeriast.

Naiste 100 meetri tõkkejooksus kannustavad Eesti selle ala tippe Kreete Verlinit, Diana Suumanni ja Anna Maria Millendit head aega jooksma Suurbritannia, Itaalia, Ukraina ja Taani tõkkesprinterid.

Põnev tõotab tulla ka meeste 800 meetri jooks, kus teeb kaasa Sillamäelt pärit Deniss Salmijanov, kes on Tartus hambaarstiks õppinud ning harjutab Ida-Viru jooksukuulsuse Enn Selliku juhendamisel. Temaga konkureerivad Iirimaa, Ungari, Rootsi ja Lõuna-Aafrika Vabariigi keskmaajooksjad ning tempomeister tuleb Gambiast.

Tugev konkurents on ka Heino Lipu ühel tugevamal alal kuulitõukes. Eesti parima Jander Heiliga konkureerivad Euroopa sisemeistrivõistluste pronksmedalivõitja ukrainlane Roman Kokoshko (isiklik rekord 21.84), Portugali rekordimees Tsanko Arnaudov (21.56), rootslane Wictor Petersson (21.15) ja Šveitsi esindaja Stefan Wieland (19.21).

Lisaks nimetatud aladele võisteldakse Jõhvi kergejõustikuõhtul ka kaugushüppes, kolmikhüppes, kõrgushüppes, vasaraheites ja 4x100 m tõkkejooksus.

Suur rahvusvaheline huvi

Mati Lillialliku sõnul oli Jõhvi võistluse vastu nii suur rahvusvaheline huvi, et suurele osale võistelda soovijatele tuli ära öelda. Selle huvi põhjuseks on, et Jõhvi võistlus kuulub teist aastat järjest World Athletics Continental Touri ülemaailmsesse võistlussarja, millel osalemine annab sportlastele hinnalisi reitingupunkte, mille põhjal on võimalik pääseda nii juunis Roomas toimuvatele Euroopa meistrivõistlustele kui ka augustis algavatele Pariisi olümpiamängudele.

"Usun, et Jõhvis on sel erakordsel sündmusel, kus hea tulemuse tegemiseks vajavad publiku toetust ka paljud Eesti kergejõustiklased, tribüün võistlejatele tormiliselt kaasa elavatest pealtvaatajatest tulvil ja Jõhvi lisab taas võimsa peatüki Eesti kergejõustiku ajalukku," sõnas Lilliallik.

Võistlusele on tasuta sissepääs. Jõhvi staadioni tribüünil on 800 kohta. Lisaks on staadionil toimuv jälgitav ka selle äärde jääva promenaadi kaldteedelt.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles