Toilas toimunud tulistamises politseinikuga sai inimene raskelt viga

Erik Kalda
, ajakirjanik
Uuendatud 9. juuni 2024, 01:57
Copy
Politseiauto. Pilt on illustreeriv.
Politseiauto. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Laupäeva õhtul kasutas Ida prefektuuri kiirreageerija kinnipidamise käigus teenistusrelva mehe suhtes, kes ähvardas relvaga avalikus ruumis inimesi ja tegi relvast laske. Mees sai politsei teenistusrelvast kuulitabamuse ning ta viidi raskes seisus haiglasse.

Täna kell 19.17 sai politsei kõrgeima prioriteediga väljakutse Toila aleviku parki, kus 40aastane mees ähvardas pargis inimesi ja tegi relvast laske. Politsei reageeris sündmusele suurte jõududega ning jõudis sündmuskohale kümne minutiga.

Ida prefektuuri operatiivjuht Andreas Kliimant selgitas, et parki jõudes ja mehe suunas liikudes andsid politseinikud mehele korduvalt eesti ja vene keeles korraldusi relv maha panna, kuid mees seda ei teinud. „Selle asemel võttis ta relva taskust välja, laadis seda, sooritas mitu lasku ja hakkas relva politseinike poole suunama. Kuna mees ei allunud politseinike korduvatele korraldustele ja tema tegevus oli ohtlik nii pargis olevatele inimestele kui ka ametnikele, otsustas politseinik ohu minimeerimiseks kasutada teenistusrelva. Politseinik tegi pargipingil istuva mehe suunas kaks lasku, millest üks tabas teda rindkerre. Lasu järel kukkus mees pingilt maha. Politseinikud andsid mehele kohe esmaabi ning olid suhtluses häirekeskuse meedikuga, kuniks kiirabi sündmuskohale jõudis. Vigastada saanud mees anti meedikutele üle ning ta viidi raskes seisus haiglasse,“ kirjeldas Kliimant.

Hiljem selgus, et mees ähvardas inimesi ja tegi laske stardipüstolist Blow, mis näeb välja täpselt samasugune nagu päris tulirelv. „Politsei reageerib relvaga sündmustele alati suurte jõududega ning resoluutselt, kuna visuaalselt ei ole võimalik eristada, kas tegemist on relvataolise eseme või tapva relvaga. Lähtume alati sellest, et inimese käes võib olla tulirelv ja meie peamine eesmärk on tulistaja võimalikult kiiresti kahjutuks teha. Ehkki tulirelva kasutamine on alati politseinike kaalutletud otsus ning seda ei tehta kunagi kergekäeliselt, tuli sel korral tuli politseinikel siiski teenistusrelva kasutada, kuna mees ei allunud korraldustele ja oli teistele ohtlik,“ selgitas Kliimant.

Politsei sai sama mehe kohta ka mõned tunnid varem teate, kui mees kella 16.20 paiku Jõhvi linnatänaval relvaga vehkis ning laske tegi. „Ka sellele ärevalte teatele reageeris politsei kiirelt, kuid kahjuks ei õnnestunud meest piirkonnast kohe tabada. Mehe leidmiseks kammiti läbi Jõhvi linnas erinevad tänavad ja piirkonnad, läbi vaadati mitme turvakaamera salvestised, räägiti tunnistajatega ning ka sotsiaalmaja valvuriga, kus mees elab. Meest otsiti seni, kuni saabus järgmine väljakutse Toila pargist,“ selgitas Kliimant.

Relvaga ähvardanud ja laske teinud mees on politseile varasemast tuttav, kuna ta on ka varem relvaga vehkinud, inimesi relvaga ähvardanud ning laske teinud. Alles maikuus tabati mees avaliku korra raskelt rikkumiselt, kui ta Kohtla-Järve linnas avalikus kohas stardipüstoliga paugutas. Õnneks keegi tol korral viga ei saanud. Juhtumi osas alustati kriminaalmenetlus.

Kriminaalmenetluses selgitatakse ka vahejuhtumi täpsemad asjaolud. Juhtunu asjaolusid kontrollib ja ametnike tegevuse õiguspärasust hindab ka PPA sisekontrollibüroo.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles