Programmeerimiskool kood/Jõhvi laienes Soome

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Huvi tänapäevaste tehnoloogiahariduse õppeviiside ja Jõhvi programmeerimiskooli senise kogemuse vastu tuli Soome ettevõtjatelt, ütles kood/Jõhvi tegevjuht Lauri Haav.
Huvi tänapäevaste tehnoloogiahariduse õppeviiside ja Jõhvi programmeerimiskooli senise kogemuse vastu tuli Soome ettevõtjatelt, ütles kood/Jõhvi tegevjuht Lauri Haav. Foto: Erakogu

Kolm aastat tagasi käivitatud programmeerimiskool kood/Jõhvi laienes oma uuendusliku koolimudeliga Soome. Uus kool nimega kood/Sisu avati Kesk-Soomes Kuopios.

Kood/Jõhvi kaasasutaja Taavet Hinrikuse sõnul on see esimene samm koodikoolide võrgustiku rajamisel.

"Oleme Eestis ennastjuhtiva õppijaga koolimudelit arendades näinud potentsiaali meie haridusinnovatsiooni eksportimiseks teistele turgudele. Nii saame luua oluliselt rohkematele inimestele uusi karjäärivõimalusi tehnoloogiasektoris, aga kindlasti elavdame seeläbi ka piirkonna ettevõtluselu," ütles Taavet Hinrikus.

Esimene kood/Sisu lend 150 õppijaga alustas õppetööd märtsis. Sel nädalal avatakse õppijatele uued õpperuumid Kuopios. Esimesse lendu kandideeris üle 2000 huvilise.

Soome ettevõtted näitasid üles huvi

Huvi tänapäevaste tehnoloogiahariduse õppeviiside ja Jõhvi programmeerimiskooli senise kogemuse vastu tuli Soome ettevõtjatelt, kommenteeris kood/Jõhvi tegevjuht Lauri Haav.

"Kood/Sisu asutajad on Kesk-Soome juhtivad ettevõtted, eestvedajaks 140aastase ajalooga KPY Group. Nende soov oli oma piirkonda tuua uut hingamist innovaatilise hariduse näol ja kood/Jõhvi valiti partneriks kooli rajamisel," lisas ta.

Soomlastega jagatav koolimudel sisaldab õppeplatvormi ja õppekava, partnerlussuhete ülesehitamise ja toimimise loogikat, koolielu korraldamise juhiseid, õppeplatvormi jms.

Ise- ja grupiõppe meetodil põhinevas tehnoloogiakoolis õpitakse 12kuulise programmi käigus probleemilahendusoskusi, tiimitööd, tarkvaraarendust ning viimases etapis spetsialiseerutakse ühele valdkonnale, näiteks küberturvalisusele, mobiilirakenduste arendusele, tehisintellektile või andmeanalüüsile.

Jõhvis saab sisseastumistesti teha juuli lõpuni

Kood/Jõhvi viies lend õppijaid alustab 13. septembril 2024, sisseastumistesti saab teha kuni 28. juulini. Testi edukalt läbinud kutsutakse augustis kolmenädalasele sprindile, kus sõelutakse välja koodikoolis jätkavad õppijad.

2021. aasta sügisel avatud kood/Jõhvi on seni vastu võtnud neli lendu 600 õppijaga, esimesed sada lõpetanut on jõudnud tööturule. Kood/Jõhvist on välja kasvanud ka esimesed iduettevõtted MindSee, strikt.tech. Õppijaid on kokku 33 rahvusest, nende keskmine vanus on 28 aastat ja neist 25% on naised.

Nii Eesti kui Soome kooli õppijate seas on võrdselt nii otse gümnaasiumist tulnuid kui ka ümberõppijaid, kel varasem töökogemus meditsiinist, hotellindusest, haridusest, merendusest jne.

Eestis tuleb järgmine programmeerimiskool Võrru, kus koostöös sealse arenduskeskusega algab õppetöö järgmise aasta septembris.

Tagasi üles