Narvas suletakse paraadi ajaks piir, eelõhtul toimub peaproov

Copy
Narvas Peetri platsil toimuva paraadi rivistuse skeem.
Narvas Peetri platsil toimuva paraadi rivistuse skeem. Foto: Kaitseliit

Võidupüha paraad Narvas Peetri platsil toob endaga kaasa piiranguid nii kohalikele elanikele kui ka neile, kes saabuvad Eesti-Vene piirile. Paraadieelsel õhtul toimub aga selle peaproov.

Narvas võidupüha paraadi ning üle riigi maakaitsepäeva korraldav kaitseliit teatas, et ettevalmistused Peetri platsil algavad enam kui ööpäev varem, 22. juuni hommikul. Selle tõttu suunatakse piirile saabuvad ning piirilt väljuvad liinibussid ümber lähimasse bussipeatusesse, mis asub A. Puškini 22 juures. Peatuse ja piiripunkti vahe tuleb läbida jalgsi piki Peetri platsi serva.

Paraadi peaproov toimub 22. juuni õhtul kell 20.

Samuti on 22. ja 23. juunil Peetri platsi ümbruses suletud osa parklaid. Plats ise on suletud kõigile sõidukitele ning sinna pargitud autod sundteisaldatakse eeldatavasti juba 21. juuni õhtul.

Narva piiripunkt, mis jääb osaliselt paraadi toimumise piirkonda, jätkab jalakäijate läbilaskmist piiril pidustuste ettevalmistamise ajal, kuid vahetult paraadi ajal teevad piirivalvurid pausi. Kaitseliidu teatel ei pääse inimesed 23. juunil ajavahemikus 9.30-12.30 piiripunkti ning ei saa piiri ületada.

Põhjarannik kirjutas sel nädalal, et paraad Narvas Peetri platsil algab kell 11 vabariigi presidendi Alar Karise saabumisega, kuid üksused hakkavad rivistuma juba pool tundi varem. Paraadil osaleb tuhat riigikaitsjat nii Eestist kui välismaalt.

Vabariigi president annab paraadil kaitseliitlastele ja naiskodukaitsjatele üle võidutule, mille nad viivad edasi oma kodumaakondadesse. Tänavused tuletoojad on kaitseliidu parimad laskurid. Võidutuli süüdatakse paraadipäeva hommikul, ühendades selle jaoks muinastule ja mälestustule.

Võidupüha tähistatakse Eestis riigipühana alates 23. juunist 1934. Selle päevaga tähistatakse Võnnu (praegu Läti Cesis) lahingu aastapäeva, mis toimus 23. juunil 1919. aastal ning milles Eesti väed lõid puruks Saksa Landeswehri.

Eestis heisatakse võidupüha tähistamisel 23. juunil riigilipud, mis jäävad heisatuks kuni järgmise ehk jaanipäeva õhtuni.

2023. aastal toimus võidupüha paraad koos muu riikliku tähistamise ja maakaitsepäevaga Viljandis.

Tagasi üles