Narva Peetri platsil ootab piiriületust ligikaudu pool tuhat inimest

Copy
Kahe päeva pärast toimub Narvas Peetri platsil paraad. Praegu on seal Venemaa tahtlikust tegevusest lähtuvalt järjekord.
Kahe päeva pärast toimub Narvas Peetri platsil paraad. Praegu on seal Venemaa tahtlikust tegevusest lähtuvalt järjekord. Foto: Ilja Smirnov

Narvas on Peetri platsile koguneud ligikaudu pool tuhat inimest, kes ootavad piiriületust Venemaale. Järjekord on moodustunud Venemaa piirivalvurite aeglase töö tõttu. 

Narva linnapea Jaan Tootsi sõnul oli reede hommikul oli Venemaale mineku järjekorras umbes 400 inimest, neljapäeval ulatus järjekord ligikaudu 600 inimeseni.

Järjekord Narva piiripunktis.
Järjekord Narva piiripunktis. Foto: Ilja Smirnov

Toots teatas, et linnavalitsus avas Peetri platsi ääres asuvas hoones paikneva avaliku tualeti tasuta kasutamiseks. Samuti paigaldatakse lähitundidel piiripunkti lähedusse teisaldatavad välitualetid ning tuuakse järjekorras olijatele pudelivett. Samuti saab järjekorras olevate inimeste juurde valvesse kiirabibrigaad. 

Jaan Tootsi sõnul otsib linnavalitsus võimalust lastega emadele ja lasteootel naistele majutusvõimalus munitsipaalasutustes, et tagada mõistlikud tingimused piiri ületamise järjekorda ootamiseks.

Järjekord Narva piiripunktis.
Järjekord Narva piiripunktis. Foto: Ilja Smirnov

Narva piiripunkti juht Marek Liiva rääkis kella 8.35 ajal ETV hommikusaates "Terevisioon", et ka tavalisel päeval, kui piiriületajad kella 7 ajaks kogunevad, võib tekkida väike järjekord, aga seoses ootamatu liikluse aeglustumisega neljapäeval Venemaa piirikontrollis on praegune pikk järjekord seotud eelmise päevaga.

Liiva hindas, et Eesti poolel kulgeb reede hommikul piiriületus tavakiirusega. Enne kella 9 kulges Liiva sõnul ka Venemaa poolel kontroll tavapärases tempos. Piiriületust oli sel ajal ootamas ligikaudu 500 inimest.

"Venemaa viitab piiriületajate arvu kasvule ja ressursipuudusele," ütles Liiva neljapäeval aeglustunud piirikontrolli kohta.

"Praegu on kavas hoida piiripunkt avatuna, aga soovitame uudiseid jälgida," lisas Liiva.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) sulges neljapäeva õhtul ajutiselt piiriületuse Narvas. 

Narva piiripunktis jalakäijate sillal Eestist väljuval suunal tekkis Vene Föderatsiooni aeglase piirikontrolli tõttu pikk järjekord, teatas PPA neljapäeva õhtul veidi enne kella kaheksat. Inimeste tervise ja turvalisuse hoidmiseks otsustas PPA  Eesti poolelt Vene poolele piiriületuse jalakäijatele sulgeda.

Pikk piiriületajate järjekord Narva jõe sillal.
Pikk piiriületajate järjekord Narva jõe sillal. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ida prefektuuri operatiivjuht Liisu Anger selgitas, et jalakäijate järjekord venis pikaks Vene Föderatsiooni aeglase piirikontrolli tõttu. „Piiriületuste arv oli tavapärane, ent järjekord hakkas Venemaa aeglase piirikontrolli tõttu oluliselt pikenema umbes kella kahe paiku päeval. Eesti poolelt sujus piiriületus tõrgeteta. Umbes kella viieks oli sillal Vene Föderatsiooni sisenemist ootamas ligi 500 inimest, mistõttu hakkasime Eesti poolelt piiriületust reguleerima ehk lasime piirikontrollist läbi vähem inimesi. Samal ajal hoiatasime inimesi, et piiriületus Vene poolel võib võtta väga kaua aega,“ ütles Anger.

PPA otsustas piiriületuse jalakäijatele tänaseks sulgeda inimeste tervise ja turvalisuse hoidmiseks. „Võtsime selle otsuse vastu, kuna sillal oli juba liiga palju inimesi ja järjekord liikus väga aeglaselt. Uute inimeste sillale lubamine ei oleks enam turvaline olnud ja nägime, et nad ei pruugi enne kella 23 jõuda Venemaa poolele,“ ütles operatiivjuht.

PPA ei soovita Venemaale reisida ja hoiatab, et inimesed, kes liiguvad Vene Föderatsiooni suunas, peavad olema valmis ettearvamatusteks. 

Tagasi üles