Alustavad õpetajad õpetavad Narva noortele keskkonnaprojektide kaudu eesti keelt

Põhjarannik
Copy
Narva linnalaager "Noored kooli" keskendub keeleõppele tegevuste abil.
Narva linnalaager "Noored kooli" keskendub keeleõppele tegevuste abil. Foto: Sa Noored Kooli

Teisipäeval algas Narvas kahenädalane programmi "Noored kooli" linnalaager, mis toob kokku 43 karjääripöörajast õpetajat ning 500 noort, kes harjutavad projektõppe käigus eesti keelt. Sel aastal on laagri fookuses jätkusuutlikkus ja keskkond.

Õpilasi juhendavad õpetajad on kevadel alustanud hariduse eestvedajate arenguprogrammis "Noored kooli" ning õpetavad järgmised kaks aastat koolides üle Eesti. Narva eesti gümnaasiumis toimuv laager annab värsketele õpetajatele võimaluse end praktikas proovile panna ning lastele võimaluse õppida eesti keelt elulähedaste ja huvitavate projektide kaudu.

Projektide keskmes on küsimus "Mida saame oma kogukonnas teha kliima ja elurikkuse kaitsmiseks?".

Laagris õpetav 22aastane Karmen Hiiemäe ehitab koos õpilastega taaskasutatavast materjalist puu ning keskendub sõnavarale ja rääkimisjulguse arendamisele. "Soovin, et mu õpilastel oleks tulevikus rohkem valikuid ja nende otsused ei jääks keeleoskuse taha. Põneva ehitusprojekti kaudu saavad nad võimaluse harjutada eesti keelt, sotsiaalseid oskusi ning koostööd. Käime ka linnaloodusega tutvumas ja võrdleme enda tehtud puulehti päris puulehtedega." Karmen asub septembris õpetama Pelgulinna gümnaasiumis eesti keelt ja kirjandust.

Laager toimub Narvas juba seitsmendat aastat ning programmi "Noored kooli" tegevjuhi Annika Küngase sõnul on neil rõõm igal aastal tagasi tulla. "Meil on hea meel, et meie alustavate õpetajate esimene suur võimalus klassi ees seista on just Narvas. Keeleõpe on sageli raske ning on oluline, et saame lastele anda positiivse kogemuse, mis julgustab neid eesti keele õppimist jätkama."

Programmi "Noored kooli" linnalaager kestab 2. juulist kuni 12. juulini ning selles osalemine on lastele tasuta. Laagris toimetavad ka vabatahtlikud Itaaliast, Tartust, Narvast ja Sillamäelt. 1. septembril alustavad programmi õpetajad tööd koolides üle Eesti.

Tagasi üles