Arktika müstiline ja karm ilu Kohtla-Järve kultuurikeskuses

Copy
Näituse kuraator Zdenek Lycka ja Tšehhi Vabariigi suursaatkonna asejuht Petr Preclík rääkisid kohtlajärvelastele Tšehhi polaaruurija ja kunstniku Julius Payeri elust ja loomingust.
Näituse kuraator Zdenek Lycka ja Tšehhi Vabariigi suursaatkonna asejuht Petr Preclík rääkisid kohtlajärvelastele Tšehhi polaaruurija ja kunstniku Julius Payeri elust ja loomingust. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve kultuurikeskuses on avatud Tšehhi suursaatkonna välja pandud näitus "Ekspeditsioon põhjapoolusele", mis tutvustab fotokoopiate näol Tšehhist pärit Arktika-uurija ja polaarmaastike maalija Julius Payeri (1841-1915) raamatuillustratsioone ja maale. Sissepääs näitusele on tasuta.

Julius Payer oli üks 1872.-1874. aastal põhjapoolusele korraldatud Austria-Ungari ekspeditsiooni juhtidest. 150 aastat tagasi, 1873. aastal avastati sel ekspeditsioonil saarestik Põhja-Jäämeres − Franz Josephi maa. 1876. aastal ilmus Viinis Payeri reisikiri mainitud ekspeditsioonist koos ülevaatega Saksamaa teisest ekspeditsioonist põhjapoolusele 1869.-1870. aastal ja polaarretkest 1871. aastal. 2019. aastal ilmus oluline osa sellest raamatust tšehhikeelses tõlkes. Näitus põhineb teoses avaldatud Payeri illustratsioonidel, mis tutvustavad vaatajale polaarmaailma unikaalset atmosfääri, Arktika müstilist ilu ja dramaatilist karmust.

Kohtla-Järve kultuurikeskuses näituse avamisel viibinud Tšehhi Vabariigi suursaatkonna asejuht Petr Preclík märkis, et Tallinna ja Tartu elanikud on neid pilte juba näinud ning nüüd saavad Arktika karmist, kuid köitvast loodusest osa ka kohtlajärvelased.

Avamisel oli kohal ka näituse kuraator, endine Tšehhi Vabariigi suursaadik Taani Kuningriigis Zdenek Lycka. Ta rõhutas, et Tšehhi on uhke oma polaaruuringute traditsiooni üle ning osaleb aktiivselt rahvusvahelistel foorumitel, toetamaks Arktika kestlikku arengut. Paljude Arktika teadlaste juured on just tänapäeva Tšehhi territooriumil.

Näitus "Ekspeditsioon põhjapoolusele" on Kohtla-Järve kultuurikeskuses avatud augusti lõpuni.

Vaadata saab teisigi põnevaid näitusi

Tänavune kultuuririkkuse aasta on ärgitanud Kohtla-Järve kultuurikeskust kutsuma koostööle teisigi välisriikide saatkondi. Rumeenia saatkond esitleb 13. juulil Kohtla-Järve linnapargis toimuval promenaadikontserdil "Muusika vee peal" Rumeenia skulptorile Constantin Brâncusile pühendatud näitust, India saatkonna kaasabil tutvuvad külastajad india tantsukunstiga, Hiina saatkond aga tutvustab kalligraafiakunsti ning korraldab rahvuslikke mänge.

Tšehhi diplomaadid on lubanud tuua Kohtla-Järvele veel ka lõbusa näituse "Vahva sõduri Švejki juhtumised" Tšehhi kirjaniku Jaroslav Hašeki aastatel 1921-1923 välja antud satiirilise romaani illustratsioonidest.

Harivaid näitusi korraldab Kohtla-Järve linnavalitsus koostöös MTÜga Diplomatic Relations Project.

MTÜd juhtiv Helen Uus märkis, et see on neil Kohtla-Järvega esimene ühine kultuuriprojekt. "Koostöö sai alguse kolm aastat tagasi, kui korraldasime siin diplomaatilise noortefoorumi. Juba esimesel visiidil armusin teie linna ja inimestesse ning hakkasin Kohtla-Järvele diplomaate tooma: praeguseks on linna ning siinsete kooliõpilaste ja gümnasistidega tutvunud juba üheksa saadikut. Kohtla-Järve kultuurikeskuse kollektiiv on alati vastutulelik ja abivalmis ning tänu sellele tekkis soov meie koostööd laiendada."

"Mul on siiralt hea meel, et meil on sellised partnerid tekkinud. Tänu Helenile saame teada palju uut, mis on eriti tähtis tänavusel kultuuririkkuse aastal," sõnas Kohtla-Järve kultuurikeskuse direktor Svetlana Korotkova.

Tagasi üles