Peipsi põhjaranniku uue arengu käivitaja

Copy
Uusküla mändide alla ja järve äärde kavandatav spaahotelli ansambel peaks arhitektide hinnangul sulanduma olemasolevasse keskkonda.
Uusküla mändide alla ja järve äärde kavandatav spaahotelli ansambel peaks arhitektide hinnangul sulanduma olemasolevasse keskkonda. Foto: KUU arhitektide, KINO maastikuarhitektide ja PINKi ühistiimi võidutöö "Kaheksa"

Juba aastakümneid on imestatud selle üle, miks ei ole Peipsi põhjarannikule, kus on 30 kilomeetrit kaunist liivaranda, rajatud ühtegi suuremat hotelli. Olemasolevad majutuskohad on olnud põhiliselt nõukogude ajal käepärastest materjalidest rajatud asutuste suuremad suvilad või pioneerilaagrid, mida on jõudumööda paremasse seisu vuntsitud.

Samas on Peipsi põhjarannikul looduslikke eeldusi turistidele ja puhkajatele tunduvalt rohkem ning lisateenuseid pakkudes on võimalik turismi elus hoida ka aasta ringi, mitte ainult üksikutel soojematel suvekuudel. Ungaris asuva madala ja mudase põhjaga ning liivarannata Balatoni järve ümbrus on turistide paradiis, mis ümbritsetud küladest ja linnakestest, mille põhiline tulu tuleb turistidelt. Peipsi Ida-Virumaa osas on puhkamiseks aga märksa paremad ja mitmekesisemad tingimused.

OÜ Loodusspaahotell on mitu aastat ette valmistanud Peipsi äärde Uuskülasse suure spaahotelli rajamist. Olulise pärituule ja teetähisena tuli nüüd otsus toetada seda suurt ettevõtmist, mis läheb maksma praeguse teadmise juures ligemale 40 miljonit eurot, ka õiglase ülemineku fondist 13 miljoni euroga. Arvestades, kuivõrd põhjalikult nii suuri toetusetaotlusi ametnikud läbi hekseldavad, peaks positiivne otsus andma kinnitust, et sellel projektil ja lähenemisviisil on elujõudu ning lennuvõimet.

Sellise spaahotelli valmimine oleks kogu Peipsi põhjaranniku uue arengu käivitaja ja annaks küllap pealehakkamist ka teistele turismiettevõtjatele.

Tagasi üles