PILDIGALERII ja VIDEO Veemuusikafestivalist on kujunenud Kohtla-Järve suuremaid kultuurisündmusi

Copy
Muusika kaikus festivalipäeval üle kogu rahvapargi.
Muusika kaikus festivalipäeval üle kogu rahvapargi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Möödunud laupäeval Kohtla-Järve pargis toimunud promenaadikontsert "Muusika vee peal" kinnitas taas, et tegemist on linna suurima kultuuriüritusega, kinkides peokülalistele varasemast veelgi rohkem meeldejäävaid kauneid hetki.

Neljandat aastat järjest oli ilmataat veemuusikafestivali korraldajatele ja külalistele armuline: pilved sõudsid laupäeval Kohtla-Järve pargist kauge kaarega mööda ning vihma hakkas valama alles öö saabudes.

Festivali korraldajad kinnitasid, et jäid üritusega igati rahule. "Kõik õnnestus suurepäraselt ja meeleolu on ülev," sõnas Kohtla-Järve kultuurikeskuse direktor Svetlana Korotkova. "Festivalil viibis ka palju kõrgeid külalisi, kes olid siin esimest korda ja hindasid meie üritust kõrgelt. Leppisime kokku, et hakkame nendega tulevikus koostööd tegema. Juba praegu on meil mõtteid, kuidas seda üritust veelgi mitmekesisemaks saaks muuta."

Korotkova sõnul märkisid paljud külalised, et sääraseid üritusi võiks pargis sagedamini korraldada. "Meie pole ju vastu, ent küsimus on rahastuses − ideedest meil juba puudu ei tule," rõhutas ta.

JELENA LUKOVIKOVA

Kahju on üksnes sellest, et see festival vaid kord aastas toimub.

Kontsertklaver kõlas tiigisaarel esimest korda ning selle lavale toimetamine oli kultuurikeskuse töötaja Aleksandr Bondarenko sõnul omaette väljakutse, ent hakkama nad said.

Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Nautis kontserti tiigivees supeldes

Nagu mulluselgi festivalil, käis üks end liialt kuumaks kütnud meesterahvas kontserdi ajal oma emotsioone tiigivees jahutamas, ujudes mitu korda pealavast mööda. Laval esinejaile lilli viima ta ei roninud, vaid suples niisama. Turvamehed vaatasid mehe tegevust kõrvalt pealt, kuid teda segama ei hakanud. Publik ei reageerinud samuti − las inimene lõbutseb ja tunneb peost rõõmu.

Peokülalistel jagus ohtralt kiidusõnu

Festivalikülalised kiitsid korraldajaid, tänasid neid ja olid varmad oma positiivseid muljeid jagama.

"Muljed on vapustavad: loodus, vesi, muusika, kordumatu õhkkond ja muidugi päikesepaisteline soe ilm," sõnas spetsiaalselt Tallinnast Kohtla-Järvele veemuusikat nautima tulnud Maria. "Meelelahutust on Tallinnaski ju küllaga, aga Kohtla-Järvel köidab mind atmosfäär: kaunis muusika, ilus park ja mitte väga palju inimesi," sõnas ta.

Michael Bulychev-Okser ootas kohtumist kohtlajärvelastega kannatamatult.
Michael Bulychev-Okser ootas kohtumist kohtlajärvelastega kannatamatult. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtlajärvelanna Jelena Lukovikova ütles, et tuli parki koos sõpradega, kes elavad küll Kohtla-Järvel, kuid polnud promenaadikontserdist varem kuulnudki − ent on nüüd nii suures vaimustuses, et lubasid järgmine kord kindlasti jälle tulla.

Lukovikova kinnitas, et tema ise pole vahele jätnud mitte ühtegi Kohtla-Järve veemuusikafestivali ning et tänavu tundis ta suurimat vaimustust muusikaprogrammist. "Tšellokvartett C-Jam pakkus uskumatuid emotsioone. Vahetult pärast nende esinemist oli raske klaverimuusikale ümber lülituda, kuid jälgisin pianisti käeliigutusi ja imetlesin seda, kuidvõrd virtuoosselt ta instrumenti valdab. See sai võimalikuks tänu tänavusele uuendusele − parki oli püstitatud suur ekraan, mille vahendusel sai suurel laval toimunut jälgida."

Lukovikova sõnul tegi traditsiooniliselt kõrgel tasemel etteaste ka Narva sümfooniaorkester Anatoli Štšura juhatusel. "Igal aastal tulevad nad välja uue kavaga, mis tundub veelgi ilusam ja huvitavam kui eelmine. Anatoli Štšura toob siia esinema suurepäraseid soliste, eriti hea meel oli taas kuulata virtuoosset kitarristi Kirill Ogorodnikovi. Kahju on üksnes sellest, et nii äge üritus toimub meie kaunis pargis vaid kord aastas."

Kirill Ogorodnikov rõõmustas kuulajaid kitarrimuusikaga.
Kirill Ogorodnikov rõõmustas kuulajaid kitarrimuusikaga. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kaasa lõid ka välissaatkondade esindajad

MTÜ Diplomatic Relations Project juht Helen Uus, kellega Kohtla-Järve kultuurikeskus juba mitu aastat koostööd on teinud, oli festivalil osalema kutsunud ka välissaatkondade esindajad. Kes tuli lihtsalt vaatama, kes aitas festivali õnnestumisele kaasa, korraldades mitmesuguseid näitusi, töötube, meistriklasse ja etteasteid.

Elus skulptuurid on veemuusikafestivali traditsiooniline osa.
Elus skulptuurid on veemuusikafestivali traditsiooniline osa. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Rumeenia suursaatkond esitles Rumeenia skulptorile Constantin Brâncusile pühendatud näitust, India saatkonna kaasabil tutvusid külastajad India tantsukunsti ja köögiga, Hiina saatkond tutvustas kalligraafiakunsti ning korraldas rahvuslikke mänge. "Tähistame nõnda tänavust kultuuririkkuse aastat," rõhutas Uus.

Gruusia suursaadik Zurab Khamashuridze ütles, et asus sellesse ametisse alles hiljuti ja see on tema esimene tutvus Ida-Virumaaga. "Ning ehkki Gruusia ja Eesti asuvad teineteisest geograafiliselt kaugel, on meil emotsionaalsel tasandil palju ühist − me armastame muusikat väga. Veendusin selles siin sellel kaunil festivalil vee ääres. Siin on kõik nii tore: ilus ilm, kaunis loodus, kena kultuurimaja... Olen kindel, et meil tuleb veel palju ühiseid projekte − meil õnnestus kultuurikeskuse juhtkonnaga juba mõningaid ideidki arutada," rääkis suursaadik.

Hiina saatkonna nurgake pakkus meelelahutust nii täiskasvanutele kui ka lastele.
Hiina saatkonna nurgake pakkus meelelahutust nii täiskasvanutele kui ka lastele. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Festival sai läbi, muusika kõlab edasi

Ehkki veemuusikafestival kestab vaid ühe päeva ja on selleks korraks paraku läbi, saab juba neljapäeval, 18. juulil kell 18 Kohtla-Järvel taas kaunist muusikat nautida: kultuurikeskuses annab kontserdi maailmakuulus Ameerika pianist, helilooja ja produtsent Michael Bulychev-Okser.

Tänavu tiigikaldale paigaldatud suur ekraan võimaldas festivalikülalistel esinejaid ja nende etteasteid lähemalt uurida.
Tänavu tiigikaldale paigaldatud suur ekraan võimaldas festivalikülalistel esinejaid ja nende etteasteid lähemalt uurida. Foto: Irina Kiviselg / Põhjarannik

Ta kinnitas, et oli taaskohtumist kohlajärvelastega pikisilmi oodanud, kuna armastab väga loodust ja suve ning talle meeldib ka Kohtla-Järve kultuurikeskuse kollektiiv, kellega ta talvel tutvus. "Siin on kõik nii kodune, lihtne ja tore. Olin rõõmuga nõus siinsel festivalil osalema," sõnas ta.

"Mul on väga hea meel, et minu festival "Klassika kütkes" saab alguse just nimelt Kohtla-Järvelt. Siia on oodata vähemalt 15 muusikut 12 riigist. Kõlab rohkelt nii klassikalist kui ka tänapäevast muusikat, mängin teistega koos ja esitan midagi ka üksi," lubas muusik.

Kaunis kontsert on kingitus kohtlajärvelastele, sissepääs kontserdile on tasuta.

Tagasi üles