Avatud talude päeval näeb, mida kõike maal teha saab

Copy
Täkumetsa tatravabrikus lustisid lapsed aasta tagasi tatrakestadega täidetud basseinides.
Täkumetsa tatravabrikus lustisid lapsed aasta tagasi tatrakestadega täidetud basseinides. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Nädalavahetusel ootavad Ida-Virumaal külla 12 talu ja maaettevõtet, kus näeb nii loomi ja tehnikat kui tatra- ja veinitootmist.

Alutaguse vallas on tänavu kaks uut tulijat.

Sälliku külas saab Kõrtsi talus kahel päeval nii kohapeal valminud veine degustreerida kui nende tootmisega tutvuda. Siimumäe talu pakub Vasaveres pühapäeval hobuste sõuprogrammi ja võimalust ratsutada ning näitab tehnikat ja kanatibusid. Mõlemad talud avavad ka kohviku.

Juba teada-tuntud tegijatest peibutab Lammas ja Roos huvitava toidu ning oma toodete ja kahe silitamist vajava poniga.

Pärnaõue pererestos on tavapäraselt rikkalik toiduvalik (millest loomulikult ei puudu rääbis ja teisedki kalad) ja välinäitused ning loomulikult pärandipäev koos seminariga Peipsi põhjaranniku muinaspärandist.

Kuna laupäeval ilmub Rannapungerja tuletorni postmark, on Pärnaõuel sel päeval Omniva postkast ning saab ka suveniirtempli.

Vokas lööb väravad valla Kalda talu, kutsudes pruulikoda ning käsitööküünalde ja -kosmeetika valmimist kaema. Täkumetsa tatravabrikus saab uudistada, kuidas mahetatrast valmis tooted sünnivad.

Kui tavaliselt palutakse taludesse lemmikloomi kaasa mitte võtta, siis koertekool BEST lubab pühapäeval oma koeraga Perjatsisse tulijatele kümne euro eest proovikoolitust. Muud tegevused on samuti koertega seotud: õpetatakse neile mänguasju ja maiustusi tegema ning näidatakse koerasporti.

Mullu Eesti kauneima kodu tiitli pälvinud Koolmeistri talu Lüganuse vallas võõrustab laupäeval avatud talude päeva avaüritust, pühapäeval ootab aga kõiki huvilisi. Selle talu märksõnad on iluaed, ponid ja hobused ning talumuuseum.

Avatud talude päev tähistab tänavu oma kümne aasta juubelit. Avatud talude päeva võtsid inimesed juba esimesel korral soojalt vastu, aastatega on ürituse populaarsus tunduvalt kasvanud. Sel nädalavahetusel ootavad Eesti eri paigus külastajaid enam kui 350 talu.

Tagasi üles