Narva VIII ooperipäevad pakuvad müstikat, loitse, armastust ja kirge

Copy
Lava ja tribüünid on ooperipäevadeks juba valmis.
Lava ja tribüünid on ooperipäevadeks juba valmis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva VIII ooperipäevad toimuvad 21.-25. augustini. Proovid algavad esmaspäeval, 19. augustil, suur ooperilava ja tribüünid aga on Kreenholmi manufaktuuri hoovis juba paigas ning ootavad publikut.

Festivali tähtsaimaks sündmuseks tõotab kujuneda spetsiaalselt Narva ooperipäevadeks loodud lõunaeestikeelse ooperiteose "Raasulapsuke" maailmaesietendus. "Raasulapsuke" on helilooja Malle Maltise kahetunnine ooper, mis sündinud Herta Laipaiga jutustuse "Titekirikuleib" (1986) ainetel. Ooperi aluseks on rahvapärimuslik paganlike sugemetega lugu sõltuvuslikust armastusest ja kirest, kus omakasuks loodud loitsimissõnad pöörduvad lausuja vastu ning viivad traagiliste tagajärgedeni.

"See ooper on klassikaline draama, milles on nii armastust kui ka surma," rääkis Narva ooperipäevade kunstiline juht ja peakorraldaja Julia Savitskaja. "Lavaline kujundus ja sündmused on väga põnevad ja efektsed. Üks ooperi tegelane laval on järv. Libreto on kirjutanud näitleja Merle Jääger ehk Merca ning kuna ta on varem kirjutanud ainult näidendeid, on tema dramaatiline stiil tunda ka selles ooperis ja kohe algusest peale. Ooperis laulab ka Narva muusikakooli andekas 12aastane õpilane Lukian Orlov. Muusikaliselt saadab meie omaproduktsiooni traditsiooniliselt Narva sümfooniaorkester."

Esietendus on kavas laupäeval, 24. augustil kell 19, lisaetendus toimub pühapäeval, 25. augustil kell 15.

Ooperipäevade kavva kuuluvad ka Läti ja Leedu artistide külalisetendused ja -kontserdid. Kolmapäeval, 21. augustil annab ooperipäevadele avapaugu tehisintellekti loodud barokkooper "Andromeda". Neljapäeval, 22. augustil saab kuulata plokkflöödivirtuoosi Erik Bosgraafi ja Collegium Musicum Riga orkestri kontserti "Bach forever!". Reedel, 23. augustil on kavas Läti ja Leedu solistide ooperigala, kus tulevad esitamisele Puccini, Mozarti, Verdi, Bizet' jt kuulsate heliloojate tuntumad teosed.

Narva ooperipäevade traditsioon sai alguse 2016. aastal. 2020. aastal jäi üritus pandeemia tõttu ära.

Ooperipäevade kava leiab veebilehelt www.narvaopera.ee.

Tagasi üles