JUHTKIRI Festivalid, mis muudavad Ida-Virumaa palet

Copy
Station Narva tasuta linnakontserdil Narva Eesti Gümnaasiumi õuealal esines laupäeval Alika.
Station Narva tasuta linnakontserdil Narva Eesti Gümnaasiumi õuealal esines laupäeval Alika. Foto: Martin Pedaja

Läks nii, et eelmise nädala lõpus oli Ida-Virumaal koguni kaks suurt kultuurifestivali. Sillamäel juba 20. korda "Jazz Time", kus neljal õhtul võis nautida ligemale kümne riigi džässmuusikute etteasteid. Narvas seitsmendat korda linna- ja muusikafestival "Station Narva", kus samuti maailmapilt avardav mitmekesine ja põnev muusikaprogramm ning lisaks veel arutelud, kunstinäitused, ekskursioonid.

Mitmed kultuurihuvilistest kohalikud inimesed on tunnistanud, et elu Sillamäel ja Narvas võiks olla kogu aeg samasugune nagu nende festivalipäevade ajal. Eks see näitab, kuivõrd olulised on need festivalid selleks, et tuua kohalike inimeste ellu uudsust ja värsket vaimu.

Teiselt poolt on sellised festivalid põhjuseks, miks inimesed mujalt Eestist võtavad ette sõidu Kirde-Eestisse ja avastavad lisaks festivalikontsertidele, et siinsed linnad on samuti muutunud, siia on rajatud uusi hooneid, promenaade ja väljakuid. Isegi sajanditevanune Hermanni linnus ja selle ümbrus on mitmete rekonstrueerimiste käigus saanud värsket jumet juurde. Ning et kohalikud inimesed, kellega lava ees või joogijärjekorras kohtud, ei ole sugugi vaenulikud, vaid hoopis sõbralikud.

Kokkuvõttes aitavad sellised kultuurisündmused kujundada Ida-Virumaast sellist pilti, mis kutsub siia ikka ja uuesti tulema ning võib-olla ka jääma. Selle eest suur tänu nende festivalide korraldajatele Vladimir Võssotskile ja Helen Sildnale ning nende abilistele.

Tagasi üles