"Rahvuskultuuride loomepada" pakub nii meelelahutust kui kõhutäidet

Copy
Rahvalikud mängud on "Loomepaja" festivalil alati populaarsed olnud, eriti laste seas.
Rahvalikud mängud on "Loomepaja" festivalil alati populaarsed olnud, eriti laste seas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

14.-30. septembrini tähistatava Eestimaa rahvuste päeva mitmekesise programmi eredamaks sündmuseks tõotab kujuneda laupäeval, 21. septembril Jõhvi kontserdimajas ja muusikaväljakul juba 20. korda peetav vähemusrahvuste festival "Rahvuskultuuride loomepada". Sissepääs kõikidele üritustele on sel päeval tasuta.

Tänavusest festivalist võtab osa 25 Ida-Virumaa rahvusseltsi ning endale meelepärast tegevust leiavad siit igas vanuses külalised: saab maitsta rahvusroogi, kogu perega nii kontserdimajas sees kui ka väljas rahvamänge mängida, tutvuda põnevate näitustega, kuulata rahvakollektiivide kontserti, mitmesugustes meistriklassides näputööd teha ja palju muud.

"Loomepada" lööb muusikaväljakul podisema laupäeva keskpäeval, mil Ida-Virumaal tegutsevad rahvuskultuuriseltsid hakkavad publikule oma rahvusroogi tutvustama. Väljakule püstitatud värvilistes telkides saab sümboolse hinna eest maitsta usbeki pilaffi, tatari shurpa't, juudi forshmaki't ja muid hõrgutisi ning kui miski eriliselt meeldima hakkab, siis kokkadelt ka retsepti küsida.

Esimest korda selle festivali ajaloos saab tänavu maitsta ka vadjalaste roogi. Kokku on festivalil esindatud kümme rahvuskööki.

Rahvarõivaid siit ja sealt

Esimest korda toimub festivali raames ka poolteist tundi kestev rahvarõivaste demonstratsioon "Rahvarõivas − meie kallis vara". Virumaa kunsti ja käsitöö seltsi juhatuse esimees Kersti Loite räägib Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu aastateemast "Rahvarõivas ruudus 2024/25" ning mõtestab lahti rahvariiete tekke- ja kandmisloo. Narva ansambli Suprjadki juht, rahvatraditsioonide uurija Marina Kuvaitseva aga valmistab ette meie piirkonnas elavate eri rahvuste rahvarõivaste defilee.

"Meie festivali tänavune teemavalik ei olnud juhuslik: järgmine aasta on pühendatud rahvarõivastele," sõnas rahvuskultuuriseltside ümarlaua juht Aleksandr Dusman. "Loodan, et kell 14 algavast defileest kujuneb meeldejääv sündmus."

Fotonäitused ja suur kontsert

Ida-Virumaa integratsioonikeskuse fotonäitus "Loomepada läbi aegade" tuletab meelde 20aastase festivali eredamaid hetki ja pakub äratundmisrõõmu. Kõige eredamate hetkede väljavalimiseks tuli korraldajatel läbi lapata 12 000 fotot!

Jõhvi noortekeskuse fotonäitus "Arvad, et tunned mind?" ühendab endas fotode, ajalooliste faktide ning heli- ja videomaterjalide unikaalse kombinatsiooni, võimaldades samal ajal külastajatel näitusega suhelda. Plakatitel olevate QR-koodide abil saavad külastajad oma telefonis vaadata lühivideot ning sukelduda erinevate kultuuride atmosfääri ja avastada hämmastavaid fakte erinevate rahvaste elust ja traditsioonidest.

"Loomepaja" festivali lõpetab traditsiooniliselt rahvusvähemuste kultuuriseltside isetegevuskollektiivide suur kontsert. Erikülaline on ansambel Sudenmorsiamet Helsingist. Sudenmorsiamet (Hundimõrsjad) on 2024. aastal asutatud ingerisoome rahvamuusikarühmitus, kelle laulud ühendavad inimesi, loodust ja usku. Trio koosneb kolmest lapsepõlvesõbrast, kes taaskohtusid palju aastaid hiljem ning hakkasid taaselustama ingeri rahvalaule ja luulet ning looma uut muusikat.

Tagasi üles