Sissepääs ainult säravatele

"Ettevõtliku kooli" konsultant ja koolitaja Hälis Rooste oli kui diskoriks sündinud. "Tegelikult oli mul suur hirm, kui sain paar päeva varem teada, et pean diskoripulti astuma, aga kuna me räägime kogu aeg, et peab olema ettevõtlik, tuli eeskuju näidata ja tundmatus kohas vette hüpata," räägib Hälis, kelle peohommik algas peegli ees tantsuliigutusi harjutades. "Pidu tuli selline, nagu lootsime, ja rohkemgi veel!" Foto: Matti Kämara
Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaevandusmuuseumis peetud Särava peoga 2019 tehti kummardus kõigi ees, kes on aidanud kirjutada Ida-Virumaa edulugu turismiedendajate, tööstusalade, filmifondi, ettevõtliku kooli ja festivali "Mägede hääl" ridades.

Tantsuplatsi säravamaid tähti − Ida-Viru turismikoordinaator ja üks peo korraldajatest Kadri Jalonen. Peo tunnuslause kõlas: "Palju õnne meile kõigile meie kõigi poolt!"
Tantsuplatsi säravamaid tähti − Ida-Viru turismikoordinaator ja üks peo korraldajatest Kadri Jalonen. Peo tunnuslause kõlas: "Palju õnne meile kõigile meie kõigi poolt!" Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kunagine rikastusvabrik Kohtla-Nõmmel muutub neljapäeva õhtul hiiglaslikuks peosaaliks, kust ei puudu diskopallid, valgusmuusika, punased vaibad, sõubaarmenid, isehakanud ja professionaalsed diskorid ega sädelevais rõivais tantsulõvid. 

Kui Tallinnas on kultuurikatel, siis meil on kultuuri rikastusvabrik, toob Ida-Viru ettevõtluskeskuse vanemkonsultant Lauri Jalonen tabava võrdluse. 

Viie eduloo ühispidu 

* Ida-Viru turismiklaster alustas 2008. aasta suvel vabatahtliku algatusgrupina. Mullu lõi Ida-Viru turistide arvu rekordi − kasv oli 17 protsenti.

* 2010. aastal asutatud sihtasutus Ida-Viru Tööstusalade Arendus sõlmis eelmisel aastal kaks lepingut ettevõtjatega, kes investeerivad kumbki üle 20 miljoni euro. Tegu on seni suurimate investeeringutega maakonna tööstusparkidesse. 

* Haridusuuenduslik programm "Ettevõtlik kool" sai 2006. aastal alguse Ida-Virust ning on nüüdseks laienenud üle Eesti, hõlmates rohkem kui 100 haridusasutust. 

* 2013. aastal käivutunud Viru filmifondi portfellis on ligi 20 filmi ning tänu senisele edule asub seda kaasrahastama riik. Fond kasvab ligi kümme korda.

* Festival "Mägede hääl" alustas 2017 ja juba teisel aastal jagas lahkelt oma külastajaid üle maakonna − festivaliretked Aidusse ja Sillamäele olid väga populaarsed.

Põhjust pidutsemiseks 

Pidu pole üksnes glamuurne, vaid ka täis ootamatusi. Esimesena on üllatusdiskorina puldis Eesti parim tööstusinvesteeringute tooja Teet Kuusmik, kes juhib sihtasutust Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus. Esimese loo pühendab ta Kohtla-Nõmmel kunagi rasket tööd rabanud kaevuritele ja see tuleb Saksa industriaal-metal'i lipulaevalt Rammsteinilt. 

Diskori roll on vahelduseks mõnus − saab ju eduelamuse aplausina iga mängitud loo järel. Kuusmiku igapäevane leib − investeeringute meelitamine − on hoopis pikema vinnaga asi. Aga sealgi saab juba rääkida edulugudest.

"Oleme tegelnud turundusega viis-kuus aastat ja sõlminud praeguseks 26 lepingut. Neist seitse ettevõtet on oma investeeringud ära teinud ja rajanud tööstusparkidesse 500 töökohta. Kui seda sihtasutust poleks kohaliku algatusena sündinud, siis neid ettevõtteid siin ei oleks," tõdeb Kuusmik.

Alanud aasta peaks kõikide märkide järgi tulema varasematest aktiivsem. Lisaks majanduskasvule annab hoogu juurde Ida-Virumaa programm, võimaldades tööstusinvesteeringutele toetusi. "Teame praegu kümmet klienti, kes on taotluse sisse andnud või plaanivad seda teha," ütleb Kuusmik.  

Ida-Viru ettevõtluskeskuse juhataja Pille Sööt kinnitab, et pidutsemiseks on põhjust kõikidel partneritel. "Meil kõigil läheb hästi. Mõtlesime, et peaksime kõiki tänama, aga see oleks kestnud tunde ja tunde. See pidu ongi tänu."

Suure peo mõte tekkis spontaanselt. "Kadri [Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen − toim.] rääkis, et turismiklaster saab kümme ja võiks teha väikese peo. Mina ütlesin, et teeme suurelt. Et teeme ikka korraliku ja glamuurse ürituse, kus saab tantsida ja end vabalt tunda. Nii ta hakkas vaikselt kooruma ja tuli lõpuks väga äge välja," räägib Viru filmifondi üllatusdiskorina esindanud Mehis Luus.

Lahe peopaik 

Boonusena paljastas see kaevandusmuuseumi kui paljudele avastamata peokoha. 

"Üks mõte oligi anda tõuge kaevandusmuuseumile. Sellel peol on tehtud nii palju pilte, mida saab kasutada müügitöös. Meil oli inimesi eri valdkondadest ja see koht jääb meelde. Ka [kultuuriministeeriumi asekantsler] Piret Hartman ütles, et see on nii äge peo pidamise koht. Äkki tulevad järgmisel korral ministeeriumiga?" loodab Luus.

Kadri Jalonen, kes särab peol DJ Päikesena, rõõmustab nii hästi õnnestunud peokoha, unelmate korraldusmeeskonna kui õnnelike külaliste üle. "On hea, et suutsime korra tegutsemises hoo maha võtta ja olla uhked selle üle, mis on tehtud. Inimesed tundsid end peol uhke ja õnnelikuna − see oligi kogu asja mõte."

Uhkuse noot kõlab ka Lüganuse vallavalitsuse arendusnõuniku Anu Needo hääles. "Arutasime omavahel, et kui varem pidime varajama, et oleme Ida-Virumaalt, siis enam ei pea seda häbenema. Võime selle üle uhked olla!"  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles