300aastane Kohtla-Nõmme tamm vajab ravikuuri

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui sel võimsal tammel murdunud suur oks ja kuivanud väiksemad oksad eemaldada ning seest tühja tüveosa tugevdada, pakub ta veel väga kaua silmailu.
Kui sel võimsal tammel murdunud suur oks ja kuivanud väiksemad oksad eemaldada ning seest tühja tüveosa tugevdada, pakub ta veel väga kaua silmailu. Foto: Alar Süda

Mitusada aastat vana Kohtla-Nõmme tamm sai talvise lumekoorma tõttu kannatada; keskkonnaamet lubab kaitsealuse puu kevadel üle vaadata ja tema heaoluks vajalikud tööd sel aastal ära teha.

Kohtla-Nõmme pargis kasvavat majesteetlikku tammepuud pole aastaid hooldatud, mistap puu võras on omajagu kuivanud oksi. Ammu eemaldatud harust on jäänud õõnsus, millel on põletusjäljed, samasugused jäljed on ka ühe olemasoleva haru õõnsuses.

Tänavuse talve raske lumekoorma all on üks alumistest suurtest okstest murdunud.

Kohtla-Nõmmel elav Ida-Virumaa metsaülem Alar Süda käis kohalike elanike murelikust pöördumisest ajendatuna tamme üle vaatamas.

"Selle puuga on kolm probleemi," rääkis ta. "Esiteks on üks suur oks murdunud, tundub, et sel talvel lumega. Tüügas toetub praegu veel murdunud koha peale. Oksa pikkus võib olla seitse-kaheksa meetrit ja jämedus murdunud kohalt umbes 30 sentimeetrit; seal on ka natuke ohtu turvalisusele, kui keegi sinna kõõluma peaks minema. See oks vajaks kõige kiiremini sekkumist."

Teine häda on tema sõnul see, et terve võra ulatuses, eriti kirdepoolses osas, on päris palju kuivanud 20-30sentimeetriseid oksi, mis tuleks tõenäoliselt ka ära lõigata. Seda peab muidugi arborist hindama.

"Kolmas probleem on tüve auk − tamme südamik on mädanenud −, mis võib-olla vajaks tamponeerimist. Tõenäoliselt peaks seda tegema."

Tamme tüves olev õõnsus tuleks tõenäoliselt tamponeerida.
Tamme tüves olev õõnsus tuleks tõenäoliselt tamponeerida. Foto: Alar Süda

Süda hinnangul pole tamm sugugi oma kõige viimases elutsüklis, suurem osa võrast on elus ja terve ning elujõudu tundub puul olevat küll.

Alar Süda võttis ühendust keskkonnaametiga, kus oldi tänu kohtlanõmmelaste saadetud kirjale juba asjaga kursis.

Ameti Põhja regiooni looduskasutuse spetsialist Janar Aleksandrov ütles, et kevade poole on plaanis koos arboristiga kohapeal käia ning seejärel otsustada, mida ja kuidas selle puuga ette saab võtta.

"Hanked võtavad aega, aga tõenäoliselt saame vajalikud tööd sel aastal ära teha," arvas ta.

Kohtla-Nõmme tamm võeti looduse üksikobjektina kaitse alla 1959. aasta märtsis ENSV ministrite nõukogu korraldusega. (Raamatu "Ida-Virumaa põlispuud, kivimürakad ja salapärased veed" järgi võeti see puu Kohtla kooli tamme nime all kaitse alla juba 1930. aastatel.)

Riiklikus keskkonnaregistris on puu ümbermõõduks märgitud 458 sentimeetrit ja kõrguseks 24 meetrit (1997. aasta andmed). 2000. aastal tehtud ülevaatuse järel on märgitud, et puu vajab remonti; et eemaldatud harust on jäänud õõnsus, milles on põletusjäljed. Ülejäänud osa seisund hinnati tookord heaks.

2015. aastal esitati Kohtla-Nõmme tamm kandidaadiks Eesti inimeste puu konkursile, kus ta jäi Võrumaal kasvava Tamme-Lauri tamme järel teisele kohale.

Ametlikult loetakse Kohtla-Nõmme tamme vanuseks umbes 300 aastat, rahvapärimuses pakutakse 700-800 aastat ning aasta puu konkursile saadetud kirjeldusest võib lugeda, et esimest korda olevat seda puud mainitud Kohtla mõisa kirjalikes allikates 1419. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles