Yana Toom heidaks Mihhail Stalnuhhini Keskerakonnast välja (2)

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kaks kõige populaarsemat poliitikut Ida-Virumaal Mihhail Stalnuhhin ja Yana Toom on omavahel täielikult tülli pööranud.
Keskerakonna kaks kõige populaarsemat poliitikut Ida-Virumaal Mihhail Stalnuhhin ja Yana Toom on omavahel täielikult tülli pööranud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riigikogu valimistel Ida-Virumaal kõige enam hääli kogunud kahe keskerakondlase - Yana Toomi ja Mihhail Stalnuhhini tüli võtab üha enam tuure üles - Toomi meelest ei peaks Stalnuhhini koht olema Keskerakonnas

Valimistel 6195 häält kogunud Keskerakonna Narva piirkonna juht Yana Toom teatas ERRile, et  kaebab erakonna aukohtusse palju aastaid Ida-Virumaa üheks populaarsemaks poliitikuks olnud Mihhail Stalnuhhini, kes tegi seekord Ida-Virumaal Toomi järel 2653 häälega teise tulemuse. 

"Ma pöördun tema vastu Keskerakonna aukohtusse, ilmselt veel selle nädala jooksul," ütles Toom ERR-ile,

Mihhail Stalnuhhin süüdistas nädala alguses ajalehes Põhjarannik  avaldatud usutluses Toomi nii Keskerakonna kehvas valimistulemuses kui ka Narva venekeelse gümnaasiumihariduse hävitamises.

"Hoiatasin, et Yana Toom kui juht on allpool igasugu kriitikat ning meil ei saa olema mitte mingit normaalset valimiskampaaniat, ja nii see läkski. Mina arvan, et see on nii-öelda luigelaul. Need, kes Kirde-Eestis on töötanud, on Keskerakonna bastionji rajanud aastakümneid, Tallinnast tulnud aga lõhkusid selle maha vaid mõne aastaga. /.../ Toomi juhatusel otsustas Narva hävitada meie koolisüsteemi, see tähendab venekeelse gümnaasiumihariduse," ütles Stalnuhhin Põhjarannikule.

Toomi sõnul ei vasta Stalnuhhini jutt tõele, kuna ajal, kui keskerakondlaste enamusega volikogu otsustas linna hariduse tulevikku, tema Keskerakonna Narva piirkonda ei juhtinud.

"Ta räägib, et mind valiti kevadel 2015 Narva organisatsiooni esimeheks ja siis ma hakkasin hävitama vene haridust, mille üle võib kapo uhke olla. Ma jätan kõrvale tema kohatud väärtushinnangud, aga asi on selles, et mind valiti juhiks veebruaris 2016. Narva linnavolikogu võttis Narva munitsipaalhariduse arengukava aastateks 2015-2020 vastu juunis 2015 ehk rohkem kui pool aastat enne seda, kui mina üldse Narva linna tulin. Ehk see oli sel ajal, kui mul polnud mingisugust võimu ega kontrolli. Nii, et see on puhas vale ja sellele valele ehitas ta üles oma valimiskampaania," rääkis Keskerakonna juhatuse liige ja Euroopa Parlamendi saadik Toom.

Toomi sõnul ei tahtnud ta enne valimisi Stalnuhhiniga avalikult konflikti astuda, kuna see oleks kahjustanud Keskerakonna valimistulemust. "Enne valimisi ma seda ei teinud, sest arvasin, et meievaheline tüli viib meilt võidu ja täpselt nii see läks," rääkis Toom. "Ma kannatasin seda poriloopimist kuu aega, mul on kõrini."

Vastates küsimusele, kas tema meelest on Stalnuhhini jätkamine Keskerakonnas kohane, ütles Toom: "Kui see oleks minu otsustada, siis kindlasti mitte."

Stalnuhhini ja Toomi suhted on olnud jahedad juba alates 2015. aastast, mil Keskerakond komandeeris Toomi riigikogu valimisteks Ida-Virumaa valimisringkonda, peljates, et muidu jääb Keskerakonna valimistulemus selles piirkonnas varasemast lahjemaks. Toom tegigi tookord supertulemuse, kogudes 11 574 häält, mille tõttu kaotasid võrreldes varasemate valimistega tuhandeid hääli nii Stalnuhhin kui ka Kohtla-Järve valitseja Valeri Korb. 

Mõned aastad tagasi Keskerakonnas puhkenud võimuvõitluses Edgar Savisaare ja Jüri Ratase tiiva vahel asusid Stalnuhhin ja Korb varakult Ratase poolele. Toom hoidis veel pikka aega pärast seda Savisaare poolele.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles