Vana-Narva makett jääb esialgu oma endisesse kohta

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fjodor Šantsõn ja tema loodud Vana-Narva makett.
Fjodor Šantsõn ja tema loodud Vana-Narva makett. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Vana-Narva papist maketi autor Fjodor Šantsõn lükkab ümber levima hakanud uudise, nagu oleks tema loodud makett juba kastidesse pakitud, et see raekojas algava remondi eest lattu hoiule viia. Peaaegu kogu papist linn on mehe sõnul oma endises kohas − Narva raekojas.

7. märtsil anti ERRi uudistes teada, et Vana-Narva makett on juba kastidesse pakitud. "Praegu võetakse makett lahti, pakitakse kokku ja viiakse endise lasteaia Berjozka hoonesse aadressil Energia 4b, kus seda hakatakse hoidma spetsiaalselt selleks ostetud riiulitel," ütles Narva aselinnapea Aleksei Jevgrafov ERRile.

Sõjaeelse Narva papist ja vineerist maketi looja Fjodor Šantsõn ise aga ütles samal õhtul Põhjarannikule, et mingeid selgeid ja konkreetseid tähtaegu raekojast ära kolimiseks ei ole talle keegi andnud.

"Ma pole peaaegu midagi ära pakkinud − ainult kaks väikest kvartalit. Mingeid tähtaegu pole mulle antud, sest nad [Narva linnavõimud] pole isegi veel koha suhtes otsusele jõudnud," rääkis Šantsõn. "Kui soovi on, siis saab papist Narvaga veel praegugi tutvuda − tulge kas või homme," lisas ta.

Šantsõni sõnul näitas proovipakkimine, et maketti see ei kahjusta. "Sest pakin ma siiski ise," selgitas mees.

Pakkimisel järgib autor kõiki maketi turvaliseks hoiustamiseks vajalikke nõudeid. Spetsiaalselt selleks on linnavalitsus varunud sobivaid kahekihilisi suuri ja mahukaid kaste.

Šantsõni sõnul ei hirmuta teda mitte niivõrd pakkimine, kuivõrd kastide kavandatav ladustamine endise lasteaia hoones. "Tundub, nagu tahaksid ametnikud vastutuse endalt kõrvale lükata ja asja ära unustada," sõnas ta.

"Ausalt öeldes on mul selline tunne, et seda maketti tahetakse lihtsalt maha matta. Ükskord öeldigi mulle otse, et polnud Fjodorit, polnud ka probleemi..." tunnistas maketi autor.

Nagu Põhjarannik juba varem kirjutanud on, hakkas Fjodor Šantsõn sõjaeelse Narva papist kirikuid mõõtkavas üks sajale tegema 1995. aastal, töötades toona veel ühes lasteaias majandusalal. Kümme aastat hiljem hakkas ta kogu vanalinna üsna põhjalikult makettima, veel mõne aasta pärast aga võeti ta tööle arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ametisse, kus ta töötab senimaani. Seesama amet võttis enda kanda vajalike kulumaterjalide soetamise ning võttis maketi enda bilanssi. 

Praeguseks on makett saavutanud muljet avaldavad mõõtmed ning võtab enda alla tühjalt seisva raekoja aktusesaali. Ent ajalooline raekoda läheb aastatel 2019-2021 rekonstrueerimisele ning uuenenud raekojas maketile kohta enam ei ole.

Narva võimud otsisid kaua kohta, kuhu makett ümber kolida, ent sobivat ruumi ei leidnudki. Ning kuna raekoja rekonstrueerimine algab juba õige pea, otsustati makett ärapakituna ajutiselt lattu seisma panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles