Vaba Lava Narva teatrikeskuses näeb Peterburi hitte

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen teatri Komödiandi Varjupaik ("Приют комедианта") etendusest "Mees Podolskist".
Stseen teatri Komödiandi Varjupaik ("Приют комедианта") etendusest "Mees Podolskist". Foto: Teatri arhiiv

Vaba Lava Narva teatrikeskuses toimuvad 10.-12. maini Peterburi teatripäevad, mille raames näeb nii Suure nukuteatri tänapäeva lastekirjanduse põimikut kui ka teatri Komödiandi Varjupaik etendust "Mees Podolskist", millele Neevalinnas on peaaegu võimatu piletit saada.

Produtsent Märt Meos meenutab, et juba Vaba Lava Narva teatrikeskuse avamisest sai lubatud, et korraldatakse Peterburi teatrite nädal. 

Kultuurisild 

"Kuna oleme nüüd neljandat kuud avatud, mõtlesime, et korraldame kohe Peterburi teatrite nädala, et oleks selgelt näha, milliste asjadega tegelema hakkame. Plaanime igal hooajal selliseid nädalaid korraldada," ütleb Meos. 

Ta tunnistab, et Venemaa teatrite nädala korraldamine pole kergete killast asi, sest riike lahutab piir. "Kõigile trupiliikmetele on tarvis viisasid. Trupid on tavaliselt 20-30-liikmelised ja kogu trupp vajab majutust. Logistika on keeruline: tullakse suurte autodega, dekoratsioonid peavad läbima tolli. Külalistruppide vastuvõtt paneb kogu meie meeskonna proovile. Aga me oleme avatud teatrikeskus, kus hakkab käima erisuguseid gruppe, ja mitte ainult Venemaalt," räägib Meos.

Algul oligi plaanis, et Peterburi teatrite nädal algab 8. mail ja seda Liteinõi teatri ülesastumisega, aga ühel selle trupi liikmel olid proibleemid passiga ning nõnda jäi teatreid kolm. 10. maist esinevad Vaba Lava Narva teatrikeskuses Vassili saare draamateater (Театр на Васильевском), Suur nukuteater (БТК) ja teater Komödiandi Varjupaik ("Приют комедианта").

Meos toob eraldi esile teatri Komödiandi Varjupaik etenduse "Mees Podolskist" ("Человек из Подольска"), millele on Piiteris peaaegu võimatu pileteid saada.

Tegu on Dmitri Danilovi kirjutatud näidendi lavastusega, mis on nn uue dramaturgia võtmes ning mille stiil on absurdikomöödia. Näidendit mängitakse paljudes teatrites üle Venemaa. Kõnealuse etenduse on lavastanud Voroneži kammerteatri juht Mihhail Bõtškov, kes on ka Eesti publikule tuttav, sest on Vene teatris kaks lavastust teinud. 

"Tavaline politseijaoskond. Kinnipeetu on 30ndates aastates noormees, Moskva-lähedase Podolski elanik. Kinnipidamise põhjus on ebaselge − mees on kaine, viks, dokumendid on korras, isik on tuvastatud. Ent korrakaitsjad teostavad siiski emotsionaalse ülekuulamise, ähvardavad poetada narkootikume või "riputada" mõni seni lahendamata kuritegu külge, et näitajaid parandada. Krimiuudiste või -seriaalide tüüpolukord, aga tasub siis kodumaist politseid nõnda alahinnata?

Politseinike küsimused ei vasta sugugi protokollile ega loogikaseadustele. Ülekuulamine muutub intensiivse psühhoteraapia seansiks, mille eesmärk on panna kinnipeetav oma mõttetule elule uue pilguga vaatama. Politseinikud ise passitavad enestele suure missiooniga erudeeritud intellektuaalide rolli, kes seletavad, kui suurepärane on Moskva magala reaelaniku elu.

See etendus on neile, kes pole kunagi millegagi rahul: niiske kliima, igava töö, osavõtmatu abikaasa, lohutu eluga. Vahest just neil tasub külastada sedasama politseijaoskonda, kuhu mees Podolskist sattus?" kõlab näidendi sünopsis.

Ka lastele midagi 

Suur nukuteater, mis esineb pühapäeval, 12. mail Narvas etendusega "Minu vanaisa oli kirss", on tuntumaid lasteteatreid Venemaal. "Kindlasti tahame rõõmustada lapsi. Meil on suur au Suurt nukuteatrit võõrustada − kindlasti tahame nendega koostööd teha ja soovime, et nad meid tihedamini külastaksid."

Vassili saare draamateater toob Narva uues kuues Maksim Gorki 1901. aastal valminud näidendi "Väikekodanlased" ("Мещане"), mis kõlab, nagu oleks see äsja kirja pandud.

Märt Meos soovitab teatripileteid ostma hakata kohe aprilli alguses, mil need müügile tulevad, sest saal on vaid 200kohaline, aga külaliste näol on tegu Peterburi paremate väikeste teatritega. Meose sõnul seisab augustis ees suurem rahvusvaheline teatrifestival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles