Ida-Virumaa jagab oma väärtustest ainult silme

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmu röstimine on Narva-Jõesuus ja Narva jõe ümbruses elavate kohalike elanike põlvest põlve edasi antav oskus, mis on kantud ka vaimse pärandi nimistusse.
Silmu röstimine on Narva-Jõesuus ja Narva jõe ümbruses elavate kohalike elanike põlvest põlve edasi antav oskus, mis on kantud ka vaimse pärandi nimistusse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Silmude püük ja valmistamine on siiani ainsad sissekanded, mis on tehtud vaimse pärandi nimistusse Ida-Virumaalt. Kas nii suurel ja eripärasel maakonnal polegi midagi muud ülejäänud Eestiga jagada? Iisaku muuseumi juht lubas selle tõstatada 8. aprillil toimuval kodu-uurijate päeval.

Vaimse kultuuripärandi nimistu avati 2010. aastal ja sealt leiab 106 sissekannet üle Eesti. Ida-Virumaalt pärineb vaid kaks: silmupüük ja silmutoitude valmistamine Narva-Jõesuus. Mõlema autor on Narva-Jõesuu eestlaste seltsi Kalju vanem Tiiu Toom, keda rahvakultuuri keskus selle eest hiljuti tunnustas.

Päritav oskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles