Võhmar kandideerib riigikogusse IRLi nimekirjas

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2006. aasta sügisel astus Võhmar välja Res Publicast, leides, et parteituna on tal valla asju riigi tasandil parem ajada. Nüüd kandideerib ta IRLi nimekirjas riigikogusse ja kaalub pärast valimist ka erakonda astumist.
2006. aasta sügisel astus Võhmar välja Res Publicast, leides, et parteituna on tal valla asju riigi tasandil parem ajada. Nüüd kandideerib ta IRLi nimekirjas riigikogusse ja kaalub pärast valimist ka erakonda astumist. Foto: Peeter Lilleväli

Eelmise aasta lõpus Reformierakonnast välja astunud Jõhvi endine vallavanem Tauno Võhmar kandideerib riigikogusse Isamaa ja Res Publica Liidu lipu all.

Kuigi IRLi volikogu oli juba valimisnimekirjad kinnitanud, tehakse Ida-Virumaa ringkonnas veel muudatus, mille tulemusel hakkab maavanem Andres Noormäe asemel kandideerima Võhmar.

Kirglik koosolek

IRLi Ida-Viru piirkonna esimees Joel Guljavin ütles, et Võhmar rääkis eelmisel nädalal talle oma soovist kandideerida. "Ta sõnas, et tal on tahet ja jõudu poliitikas osaleda ning tõekspidamiste poolest on talle vastuvõetavad vaid Reformierakond ja IRL," lausus Guljavin.

Piirkonna esimehe sõnul arutas IRLi Ida-Virumaa juhatus muudatuse tegemist valimisnimekirjas esmaspäeva õhtul. "See oli päris pikk ja kirglik koosolek," tunnistas ta.  "Lõpuks jõudsime üksmeelsele järeldusele, et meil tuleb Taunole see võimalus anda. Ida-Virumaal ei ole ju palju temasuguseid tegusaid inimesi, kes on end omavalitsusjuhina heast küljest näidanud," selgitas Guljavin.

Ta lisas, et Võhmari lisandumine peaks tugevdama ka IRLi väljavaateid eelseisvatel valimistel. "Kui mitme meie kandidaadi puhul oleks hea tulemus ka 200-300 hääle kogumine, siis Taunolt võib eeldada kindlasti enamat," ütles Guljavin, prognoosides tema häältesaaki 500-1000 vahele.

Ringkonna nimekirjas saab Võhmar eelviimase koha. "Ta ise oleks tahtnud viimase tulijana olla ankrumees, aga see koht kuulub Tunne Kelamile," selgitas Guljavin.

Maavanem loobus vabatahtlikult

Võhmar valitakse riigikogusse juhul, kui IRLi kandidaadid suudavad Ida-Virumaal üheskoos kokku saada vähemalt ühe mandaadi jagu hääli ja  Võhmar ise on nende seas suurim häältekoguja. IRLi Ida-Viru esinumber Anvar Samost pääseks parlamenti eeldatavalt ka tänu 12. positsioonile erakonna nimekirjas. Tal endal tuleb kokku saada kvoodist vaid 5 protsenti. Sõltuvalt valimisaktiivsusest peaks see "kvalifikatsiooninorm" Ida-Virus jääma vahemikku 200-300 häält.

Võhmari lisandumisel tuli IRLil leida, kes varem kinnitatud kandidaatidest loobub. Seda tegi praegu Ida-Viru maavanema ametis olev Andres Noormägi, kelle suhted Võhmariga on olnud küllaltki jahedad. "Kui tuli ettepanek, et Võhmar soovib kandideerida, siis loobusin ise vabatahtlikult. Ma ei pea end poliitikuks ja seepärast ei ole valimistel osalemine minule kunagi tähtis olnud," sõnas Noormägi.

Tauno Võhmar ei ole varem riigikogu valimistel kandideerinud. Jõhvis on ta kahtedel kohalikel valimistel järjest olnud ülekaalukalt suurim häältekoguja. 2009. aastal sai ta 965 ja 2013. aastal 1202 häält. Detsembri lõpus astus ta välja Reformierakonnast  ja loobus ka oma kohast valimisnimekirjas. Ta põhjendas seda ootamatut otsust erakonna hoiakuga Jõhvi volikogus kujunenud konflikti puhul ja parteikontori otsusega tuua viimasel hetkel Ida-Virumaale kandideerima Toivo Asmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles