Yana Toomi rekordtulemus viib Ida-Virust riigikogusse neli keskerakondlast

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Põhjarannik

Riigikogu valimistel Ida-Viru ringkonnas oli teistest mäekõrguselt üle Keskerakond, kelle poolt hääletas 58,9 protsenti maakonnas valimas käinud ligemale 35 000st Eesti kodanikust. Neli aastat tagasi kogus Keskerakond 54,5 protsenti häältest.

Esialgsetel andmetel pääseb Ida-Virumaalt riigikogusse neli Keskerakonna, üks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja üks Reformierakonna kandidaat.

Keskerakonna valimisvõidule andis kõige vägevama panuse Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom, kes kogus 11 573 häält. Tema üksi tõi 57 protsenti kõigist Keskerakonna häältest. Iga kolmas Ida-Virus valimistel osalenu andis oma hääle Toomile. Tegu on riigikogu valimistel Ida-Viru ringkonna individuaalse rekordiga läbi aegade.

Toomi järel pääseb riigikogusse ka varasem Ida-Viru rekordiomanik Mihhail Stalnuhhin. Kui neli aastat tagasi tegi ta supertulemuse 8584 häält, siis nüüd oli tema häältesaak 3647. Paremuselt kolmanda tulemuse Keskerakonnas sai uus tõusja poliitikas - Konju talu omanik Martin Repinski, kelle poolt hääletas 1556 valijat. Neljandana läheb taas riigikogusse endine Kohtla-Järve linnajuht Valeri Korb, kes sai 1047 häält, mis on kolm ja pool korda vähem kui neli aastat tagasi.

Juhul, kui Yana Toom loobub kohast riigikogus ja jääb edasi Euroopa parlamendi liikmeks, peaks tema asemel koha riigikogus sisse võtma keskerakondlaste pingereas viienda tulemuse teinud Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev.

Sotsiaaldemokraadid kogusid 4937 ehk 14,3 protsenti häältest. Enam kui pooled nendest häältest - 2787 tõi haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski. Juhul, kui ta peaks saama portfelli ka uues valitsuses, võtab tema koha riigikogus taas sisse endine Kohtla vallavanem Etti Kagarov.

Napilt sai Ida-Virumaalt ringkonnamandaadi kätte ka Reformierakond, kogudes 4114 häält ehk 11,9 protsenti. Parlamenti läheb nende esinumber ja maakonna organisatsiooni esimees Deniss Boroditš, kes kogus nimekirja parimana 769 häält, edestades napilt Jõhvi vallavanemat Aivar Survat.

Vähemalt ühe mandaadi saamiseks oli Ida-Virumaal vaja erakonna nimekirjaga koguda vähemalt 3694 häält. Erakondadest Ida-Virumaal 8,2 protsendiga neljandaks jäänud Isamaa ja Res Publica Liidul jäi sellest puudu  868 häält.

Ida-Virus jäid mandaadist kaugele nii Eestimaa Konservatiivne Rahvaerakond 3,1 kui ka Vabaerakond 2,4 protsendiga, kuid nad mõlemad panustasid oma erakondade üleriigilisse edusse, mis tõi kaasa nende parteide pääsu parlamenti. EKRE sai Ida-Virumaal 1068 ja Vabaerakond 825 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles