Parimaks toitlustajaks pärjati Mimino

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia maitsed on olnud idavirulastele meeltmööda alates Mimino trahteri avamisest 2012. aasta augustis.
Gruusia maitsed on olnud idavirulastele meeltmööda alates Mimino trahteri avamisest 2012. aasta augustis. Foto: Matti Kämärä

MTÜ Kohalik Toit brändikomisjon valis 2014. aasta Virumaa parimaks toitlustajaks Jõhvis asuva Gruusia trahteri Mimino ja toidutootjaks Narva-Jõesuu pagarikoja MTÜ Meie Pagar. Aasta tegu tuli uude riigikogu koosseisu valitud kitsetalu pidajalt Martin Repinskilt.

Parima toitlustaja tiitlile esitati kõige rohkem kandidaate − kuus. 2012. aasta augustis uksed avanud Gruusia trahter Mimino võitis põhjendusega, et on vähese ajaga kogunud suurt populaarsust klientide seas ning suutnud mitmekesistada regiooni eripäraste toitudega.

"Mul on hea meel, et oleme suutnud tagada stabiilselt hea toitlustamise ja mida aeg edasi, seda rohkem teatakse meid ka väljaspool Ida-Virumaa piire. Päris hea tunne on lugeda külalisraamatus teiste kõrval välismaalaste sissekandeid," tunnistas üks Mimino omanikest Gert Tartlan.

Tema sõnul on stabiilse kvaliteedi taga palju igapäevast tööd ja pühendumist. "Loomulikult on Gruusia toidud kohandatud kohalikule maitsele. Kui lähtuksime Gruusia teravusest, siis usun, et pooled taldrikud saadetaks toiduga tagasi. Usun, et oleme saanud kätte õige maitse ja püüdnud seda maksimaalselt hoida."

Sel suvel on Mimino omanikel plaanis teoks teha ammune mõte ja avada õueala. "Võib-olla tuleme vastu paljude klientide soovile ning teeme uksed lahti ka pühapäeviti," rääkis Tartlan.

Kiiresti arenev

Eile Valge Hobu trahteris toimunud toidukonkursi tunnustusüritusel anti üle ka 2014. aasta parima toidutootja tiitel, mille pälvis MTÜ Meie Pagar Narva-Jõesuust. Žürii hinnangul on tegemist kiiresti areneva ning uuendusliku organisatsiooniga.

MTÜ Meie Pagar juhatuse liige Olga Putan ütles, et on klientide südamed võitnud tervislike küpsetistega. Näiteks leiba tehakse käsitsi, kasutades juuretist. "Meie leivavalik on väga suur, alates peedileivast köömnetega ja lõpetades küüslauguleivaga. Minu enda lemmikuks on sibulaleib."

Lisaks valmivad Narva-Jõesuu pagarikojas saiakesed, kringlid ja pirukad, tordid ja peolauad. Nende tooteid saab osta Narva taluturult, Rakvere Maksimarketist ja Konju Mõisa talupoest Tallinnast.

Neist viimane oli omakorda võidumees kolmandas tunnustamiskategoorias. Nimelt valiti Konju mõisa talupoe avamine Tallinnas Viru Toidu parimaks teoks. "Konju Mõisa talupood on väga stiilipuhta interjööriga müügikoht, mis tegeleb üle Eesti parimate talukaupade pakkumisega," seisis žürii põhjenduses.

Tootjad kohtuvad tarbijatega

Talupood pakub pealinlastele võimalust osta nii Ida-Virumaa kui teiste Eesti väiketootjate toodetut, sealhulgas mahetoitu.

Talupoe omanik, Konju kitsetalu peremees Martin Repinski ütles, et tema toodang moodustab kaupluses müüdavast vaid kümme protsenti. Virumaa ettevõtjate tooted täidavad riiulid umbes poole ulatuses.

Repinski sõnul on kõige minevam kaup igasugused piima- ja pagaritooted. "Klientide soovil täiendame valikut pidevalt, näiteks oleme võtnud müüki või ja moosid."

Konkursi "Viru Toidu parimad 2014" eesmärk on tunnustada Virumaa edukaid ettevõtjaid, kes tegelevad toidu tootmise ja töötlemisega ning toitlustamisega. Samuti ettevõtmisi, mis aitavad teadvustada kohaliku toidu ja toidukultuuri olulisust. Kandidaate võisid konkursile esitada eraisikud, ettevõtted, riigiasutused, organisatsioonid, kohalikud omavalitsused ja maavalitsused. Kokku esitati 14 kandidaati.

Konkursi korraldanud MTÜ Kohalik Toit on 38 Virumaa ettevõtjat ühendav organisatsioon, kes tegeleb kohaliku toidu propageerimisega. Esimene tunnustamisüritus toimus aasta tagasi. Siis tunnistati parimaks toitlustajaks Aseri vallas tegutsev Jäägri Grill, toidutootjaks Raudkivi talu õunaaed ja parimaks teoks Promenaadi talupood Jõhvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles