Kiviõli linnapeaks võib saada Nikolai Vojeikin

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Vojeikin oli 18 aastat Harju maavalitsuse sisejulgeolekunõunik ja alates 2010. aastast kuni mullu novembrini  töötas Maardu linnavalitsuses − viimase aasta linnapeana.
Nikolai Vojeikin oli 18 aastat Harju maavalitsuse sisejulgeolekunõunik ja alates 2010. aastast kuni mullu novembrini töötas Maardu linnavalitsuses − viimase aasta linnapeana. Foto: SCANPIX

Üheks võimalikuks Kiviõli linnapea kandidaadiks on tõusnud Nikolai Vojeikin, kes eelmise aasta novembris astus tagasi Maardu linnapea kohalt.

Kiviõli linnapea kabinet jäi tühjaks märtsi lõpus, kui senine keskerakondlasest meer, äsjastel valimistel 677 häält kogunud Dmitri  Dmitrijev siirdus Yana Toomi asendusliikmena riigikogusse.

Lainjärv kohtus Vojeikiniga

Dmitrijev kinnitas eile Põhjarannikule, et tema mantlipärija otsingud käivad. "Meie poole on pöördunud päris mitmed huvilised nii mujalt Ida-Virumaalt kui ka Harjumaalt. Kuid loodame, et meil õnnestub linnapea leida siiski Kiviõli inimeste seast," sõnas Dmitrijev.

Kiviõli volikogu esimehel Eldur Lainjärvel oli eile poolteist tundi kestnud kohtumine endise Maardu linnapea Nikolai Vojeikiniga. Lainjärv oli kohtumise järel tulevase linnapea teemal napisõnaline. "Linnapea valitakse 30. aprillil. Kandidaate pole meie volikogu fraktsioon veel arutanud ja seetõttu ei ole praegu rohkem midagi öelda," sõnas ta.

Vojeikin oli pisut jutukam ja tunnistas, et kokkusaamise ajendiks oli tema võimalik kandideerimine Kiviõli linnapeaks. "Meil oli üksteist mõistev ja meeldiv  vestlus, mille käigus puudutasime ka linnaprobleeme. Kuid  mingeid veksleid keegi kellelegi seejuures välja ei andnud," kinnitas ta.

65aastane Vojeikin loobus üllatuslikult eelmise aasta novembris omal soovil Maardu linnapea ametist, kus ta oli jõudnud olla aasta. Varem töötas ta Georgi Bõstrovi juhitavas linnavalitsuses abilinnapeana. "Mingit survet linnapea kohalt lahkumiseks mulle ei avaldatud. Olin oma kodust Kohtla-Järvel käinud kaugel eemal tööl juba üle 20 aasta ning mõtlesin, et nüüd aitab küll," tunnistas Vojeikin, kes 1990. aastate alguses juhtis migratsiooniameti Virumaa osakonda ja suundus seejärel tööle Harju maavalitsusse, kus ta oli 18 aastat ametis sisejulgeolekunõunikuna.

Ta kinnitas, et ta ise Kiviõli linnapea ametisse end pakkunud pole.  "Liigun nüüd jälle rohkem kodukandis. Näen sagedamini vanu tuttavaid. Ikka tuleb jutuks, et mis käsil ja mis plaanid. Olen öelnud, et kui leitakse, et minu kogemused ja oskused võivad kusagil ära kuluda, siis olen pakkumisteks avatud," kirjeldas ta oma sattumist üheks Kiviõli linnapea kandidaadiks.

Vojeikinit seovad Kiviõliga ka nostalgilised tunded. "Linnavalitsus asub samas hoones, kus ma lõpetasin 1968. aastal Kiviõli 1. keskkooli. Täna nägin, et linnapea kabinet on samas ruumis, kus oli meie 11. klass," sõnas ta.

Dmitri Dmitrijev on varem öelnud, et tulevane linnapea peaks lisaks kohalike probleemide tundmisele ja omavalitsuse töö kogemusele jagama ka Kiviõlis võimul oleva Keskerakonna vaateid. Nikolai Vojeikin kuulus aastatel 1998-2010 Reformierakonda. Mullu novembris liitus ta aga Eestimaa Ühendatud Vasakparteiga, mille liidriks on Maardu praegune linnapea Georgi Bõstrov. Vojeikini sõnul kavatseb ta sellest erakonnast välja astuda.

Üksmeelt veel pole

Kiviõli volikogus  opositsioonis oleva Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Kaja Kreismani sõnul ei ole Keskerakond suutnud rohkem kui kuu aja jooksul, mil sai selgeks, et Dmitrijev läheb Toomi asemel riigikogusse, uue linnapea asjus kokkuleppele saada.

2. aprillil toimunud volikogu istungil valiti linnapea kohusetäitjaks Robert Karpelin, kes põhikohaga töötab Kiviõli Keemiatööstuse juhtkonnas. "Oli vaja inimest, kes paneks allkirju, aga selge on, et sisulist linnapea tööd  Karpelin teha ei jõua, ja seepärast ei soovinud ta ka palka," ütles Kreisman.

Tema sõnul on üheks Dmitrijevi enda soosikuks hoopis volikogu eelarvekomisjoni esimees Svetlana Kuzmina. "Tal ei ole linnavalitsuses töötamise kogemust, kuid küllap tahab Dmitrijev sellist linnapead, kes ise väga palju ei otsustaks ning kelle tegevust oleks tal endal riigikogus olles hea suunata," arvas Kreisman.

Samas märkis Kreisman, et Kuzmina saamisega linnapeaks pole sugugi nõus mitmed Keskerakonna saadikud, teiste seas ka volikogu esimees Lainjärv. Seepärast otsitaksegi muid variante, kelle seas on ka Vojeikin.

Dmitri Dmitrijev kinnitas, et Kuzmina on linnapea kandidaadina kaalumisel, kuid ta pole ainus.

Kreismani sõnul ei ole opositsioonil praegu plaanis oma kandidaati esitada. "On selge, et ükskõik, keda me ei pakuks, teine pool teda nagunii ei toeta," ütles Kreisman, lisades samas, et kui Keskerakond või osa nende saadikuid tuleb välja hea kandidaadiga, siis  ei ole välistatud ka opositsiooni hääled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles