Ida-Viru mõisad pürgivad rohkem pildile

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisamiljöö on muutumismängudeks ja pildistamiseks justkui loodud. Pilt on tehtud Kukruse polaarmõisas, mis on alustanud teiste mõisatega koostööd, et end külastajatele nähtavamaks teha.
Mõisamiljöö on muutumismängudeks ja pildistamiseks justkui loodud. Pilt on tehtud Kukruse polaarmõisas, mis on alustanud teiste mõisatega koostööd, et end külastajatele nähtavamaks teha. Foto: Peeter Lilleväli

Purtse, Maidla, Saka, Kukruse ja Mäetaguse mõis panid seljad kokku, et arendada üheskoos Ida-Virumaa mõisaturismi ning end nähtavamaks teha.

Eesti mõisaportaali andmetel on praeguste piiridega Ida-Virumaal 69 mõisa, millest suur osa seisab kasutuseta, olles ka ajahambale alla vandunud.

Ligi kümnes mõisas tegeldakse suuremal või vähemal määral turismiga, nende hulgast viis lõid mittetulundusühingu Ida-Viru Mõisad. Eelmisest nädalast on üleval ka veebileht, kust leiab infot nii mõisate mineviku, nende taastamise kui ka seal toimuvate suvesündmuste kohta.

"Eesmärk on meie mõisate laiemapõhjalisem tutvustus. Koos tehes jagame turundus- ja reklaamikulusid ning kasu on suurem," kommenteeris Mäetaguse mõisahotelli juhataja Tiina Luts.

Kaugem siht on, et turist, kes jõuab näiteks Mäetaguse mõisa, teab minna ka Purtse kindlusesse ja vastupidi.

Koostöö eestvedaja Terje Rattur ütles, et praeguseks on juba mõned ühised turundustegevused seljataga. Näiteks käidi Eesti suurimal turismimessil "Tourest" oma esimese ühise trükisega, mis koostati kolmes keeles. Kogemus näitas, et koos trükiseid tellides on hind kõigile soodne.

Aprilli lõpus esitletakse end ühiselt Soome reisikorraldajatele. Samuti minnakse ühismaterjalidega välja suurematele suveüritustele, alustades mai alguses Kohtla laevanduspargis toimuvatest kivi- ja kullapäevadest.

"Suuremal osal mõisatest pole eraldi müügijuhti ja juhatajad on nagu hunt Kriimsilmad − nende peal on kõik asjad, mistõttu turundustegevusteks ei jää piisavalt aega," selgitas Rattur koostöö praktilist vajadust.

Edaspidi kavandatakse ka ühiseid üritusi. "Tulevikus võiks mõelda mõisate kontserdisarjale ja selleks fondidest raha taotleda," arvas Rattur, lootes, et koostööga liituvad Ontika, Edise ja Illuka mõis, kes on selleks kutse saanud.

Lahemaa kogemus innustab

Kukruse polaarmõisa perenaine Kaja Kama arvas, et mõisatel on oluline teha koostööd ka turismiklastri väliselt, sest nende sihtrühm on teistsugune kui näiteks suurtel majutusasutustel.

Mõisaturistid on tavaliselt suurema ajaloohuviga ja neid huvitab nii mõisa minevik kui ka taassünd. "Just käisid Soome turistid, kes hindavad väga kõrgelt Eesti kohalike omavalitsuste panust mõisate taastamisel. Nad rääkisid, et Soomes ei tehta selleks midagi," rääkis ta.

Kama sõnul on koostööd alustanud viis mõisa omanäolised: Mäetagusel ja Sakal on spaaga mõisahotell, Purtses on kindlus, kus praegu tegutseb restoran, Maidla mõis töötab koolimajana ning Kukrusele on rajatud polaarmuuseum. "Meid innustab Lahemaa mõisate ühendus ja see, millises sünergias seal koos töötatakse," rääkis Kama.

Rüütellik õhtusöök

Et mõisate külastuseks inspiratsiooni pakkuda, on MTÜ Ida-Viru Mõisad veebilehel väljas populaarsemad paketid. Näiteks Purtse kindlus pakub "Rüütellikku õhtusööki", mis algab kindluse ajalugu tutvustava ekskursiooniga ning lõpeb kolmekäigulise õhtusöögi ja Purtse mõisa pruulikoja eksklusiivsete õllede degusteerimisega.

Kukruse polaarmõis on aga välja töötanud paketi "Päevapiltnikuga polaaröös", mis sisaldab ekskursiooni koos mõisapreilist saatjaga, fotosessiooni ja fotosid.

"Mõisamiljöö pakub ilusate piltide tegemiseks nii palju võimalusi ja see pakett on välja kasvanud reaalsest vajadusest. Tihti käivad siin fotosessioone tegemas pruutpaarid, aga neil on ka külalised, kes on seni tegevuseta. Sellest tekkis mõte pakkuda neile ekskursiooni ja pildistamisvõimalust. Tundub, et isetegemise aeg on möödas ja üha rohkem soovitakse professionaalide tööd," rääkis Kama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles