Hooviteede remondi toetus pakub huvi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteriühistu Jõhvi Jaama 27a palub toetada maja ümber asuvate teede remonti, kuna neid ei kasuta üksnes selle maja, vaid ka kõikide kõrvalasuvate majade elanikud ning teed on väga kehvas seisundis.
Korteriühistu Jõhvi Jaama 27a palub toetada maja ümber asuvate teede remonti, kuna neid ei kasuta üksnes selle maja, vaid ka kõikide kõrvalasuvate majade elanikud ning teed on väga kehvas seisundis. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsus ootab 30. juunini taotlusi korteriühistutelt, kes soovivad toetust hoovisiseste teede remondiks. Sel aastal läheb jagamisele 50 000 eurot.

Jõhvi volikogu võttis eelmisel nädalal vastu kinnistusiseste teede remondi rahastamise tingimused ja korra. Enne seda võisid ühistud anda oma huvist märku eelteate vormis.

"Soovisime saada ettekujutust, kui suur on korteriühistute huvi. Eelteateid sadas vahepeal sisse uksest ja aknast, kokku tuli neid 16," rääkis Jõhvi vallavalitsuse majandusspetsialist Aivo Tamm.

Teiste seas pöördus vallavalitsuse poole korteriühistu Jaama 27a. "Maja ümber asuvaid teid ei kasuta üksnes Jaama 27a korteriühistu, vaid ka kõikide kõrvalasuvate majade elanikud. Teed on väga kehvas seisundis ja maja juurde ei ole võimalik pääseda autot kahjustamata," põhjendas ühistu juhatuse esimees Svetlana Ištšik.

Maksimaalne toetuse summa ühe korteriühistu kohta on 5000 eurot ja sõidutee remondi maksumusest hüvitatakse kuni 50 protsenti, ülejäänu on ühistu omaosalus.

Jagub paarikümnele

Maksimaalset toetussummat taotlevad majandusspetsialisti hinnangul üksikud, sest eeltaotlustes domineerisid 2000-3000 euro suurused rahaküsimised. "Arvan, et selleks aastaks ettenähtud summast jagub kuni 20 ühistule."

Tamm nentis, et kõik ühistud, kes näitasid üles huvi toetuse vastu, ei pruugi selle küsimiseks üldkoosolekul rohelist tuld saada. "Osas ühistutes ei soovi korteriomanikud omaosalust maksta ja leiavad, et vald peab nende territooriumil asuvad teed ise korda tegema."

Kokku on Jõhvis üle 150 korteriühistu. "Paljud on oma kinnistusisesed teed ise korda teinud, aga mõned hoovid on küll jubedad," tõdes Tamm.

Remontija leitakse hankega

Algselt 15. juunini mõeldud taotluste esitamise tähtaega pikendati 30. juunini, järgnevatel aastatel on tähtaeg 1. mai.

Sel aastal eelistatakse taotlusi, mille puhul korteriühistu territooriumil asuv sõidutee on avalikult kasutatav juurdepääsuks naaberkinnistutele. Teiseks prioriteediks on sõiduteed, mis on oluliselt kahjustatud. Kolmandaks on suuremad võimalused korteriühistutel, kes on viimase kolme aasta jooksul enim investeerinud majasse ja selle ümbrusesse.

Toetussummat ei anta üle korteriühistutele, vaid Jõhvi vallavalitsus korraldab hanke teeremondi läbiviija leidmiseks. "Mida suurem on töömaht, seda odavam tuleb hind. Pole mõtet 300 ruutmeetri kaupa teha, siis läheb remont 25 protsenti kallimaks," põhjendas Tamm.

Tänavu läheb korteriühistutele jagamiseks 50 000 eurot. "Nii suuremahulist programmi pole korteriühistute toetamiseks Jõhvis varem olnud," on Jõhvi vallavanem Aivar Surva Põhjarannikule öelnud.

"Vaidlus on käinud selle üle, et korteriühistute sisehoovid on eravaldus ja kas vald peab nende kordategemist toetama, aga neid teid kasutavad ka teised, mitte ainult ühistute liikmed," märkis vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles