Ida-Virumaa suveniiriks valiti jõhvikakomplekt

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenekonkursi võidutöö − geelküünal ja linane rätik, mida ühendab jõhvikamotiiv.
Meenekonkursi võidutöö − geelküünal ja linane rätik, mida ühendab jõhvikamotiiv. Foto: Matti Kämärä

Konkursi "Ida-Virumaa suveniir 2015" võitnud jõhvikakomplekt on inspireeritud Jõhvile iseloomulikust motiivist,  koosnedes geelküünlast, mis sisaldab kuremarju, ja linasest rätikust, millele on trükitud jõhvikad.

Võidutöö autorid on kaks Vokas tegutsevat kunstnikku: valguskujundust õppinud Luise Sommer ja tekstiilikunstnik Merje Äri-Reelo. Viimaste jõulude eel olid nad Jõhvi promenaadil avatud pop-up-poe ehk ajutise kunsti- ja käsitööpoe eestvedajad.

"Meil olid jõhvikatooted enne olemas ja need olid ka pop-up-poes müügil, aga konkursi jaoks tekkis mõte, et paneks kaks samateemalist asja kokku," rääkis Äri-Reelo.

Luise Sommer ütles, et algul kasutas ta küünlas päris marju, aga need reageerisid kuuma geeliga ega jäänud ilusad. Vahetult enne konkurssi leidis ta vahtplastist marjad, mis on üsna tõetruu välimusega ja efektsed. Eile õhtul võistlustöid hinnanud žürii eelistanuks siiski näha Ida-Virumaalt korjatud jõhvikaid.

Sama etteheide oli hindajatel ka neljandaks tulnud "Promenaadi jõhvikamaiusele" (autor Kaja Kama). Et jõhvikamotiiv kajastub Jõhvi promenaadi kujunduses, on meene vormistatud promenaadipildiga ümbrikuna, mida on võimalik saata vanamoodsal moel tervituskaardina ja mis ühtlasi sisaldab paraja portsu tervislikku maiust. Tšiili ja Ameerika päritolu jõhvikad ümbriku sisuna polnud aga žüriiliikmetele põrmugi meeltmööda.

Kaunilt teostatud

Konkursil teise koha vääriliseks tunnistatud niplispitsi tehnikas valmistatud kõrvarõngad rõhutavad samuti Ida-Virumaa eripära, mis oli üks konkursi tingimustest − nimelt kujutavad need kõrgepingeliini masti. Jana Pavlenkova disainitud ja Olga Kublitskaja valmistatud ehted tekitasid žüriis elevust sellega, et meenutasid Eiffeli torni. Samas kiideti nende originaalsust ja kaunist teostust.

Kolmas koht läks linasest kangast rannalinale, mis iseloomustab Ida-Virumaad kui paljude eriilmeliste ja ilusate randadega maakonda. Pakendil saab teha linnukese nende Ida-Viru randade ette, kus maakonna külastaja on läinud. Samas on soovitus, et halva ilma korral tasub valida spaa, mida samuti maakonnas jagub. Rannalina autor on sama nagu jõhvika käterätil − Merje Äri-Reelo.

Žüriisse kuulunud Eesti disainerite liidu juhatuse liige Kärt Summatavet ütles, et esikolmiku töid iseloomustab nii mõtte kui teostuse kvaliteet. "Need tööd eristuvad selgelt teistest oma originaalse idee poolest ja kohalikule eripärale rõhudes, alustades jõhvikatest ja siinsetest supluskohtadest ning lõpetades energiaga, mida põlevkivist kohapeal toodetakse."

Žürii liige, Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm rõõmustas, et seekord olid esindatud mere ja jõhvikate teema, mis eelmisel, 2012. aastal korraldatud  konkursil puudusid. "Kuna oleme kontserdimajas läinud jõhvikarada, siis meile võidutöö väga sobib. Olen autoritega juba tuttav. Jõhvikaküünal on praktiline kingitus, mille panin kaasa balletifestivali artistidele."

Suur huvi

Konkursile "Ida-Virumaa suveniir 2015" laekus kokku 21 tööd. Tööde autorid saavad žüriilt kaasa näpunäited, kuidas võiks toodet edasi arendada.

Konkursi korraldasid Ida-Viru ettevõtluskeskus, Ida-Virumaa turismiklaster ja MTÜ Toila Loomekeskus, et mitmekesistada piirkonda tutvustavate ja selle mainet kujundavate suveniiride valikut, ütles ettevõtmise projektijuht Küllike Kullerkupp.

Hindamisel said kõrgemaid punkte tööd, mis toovad esile piirkonna omapära ja unikaalsuse, on isikupärased ja originaalsed, seotud maakonna turismikontseptsiooniga "Ida-Viru üllatab", kvaliteetselt teostatud ning mille tegijal on valmidus meeneid ka toota.

Eelmise konkursi võitis põlevkivišokolaad Pruun Kuld (autor Ene Raudar), mis on pidevalt saadaval Kukruse polaarmõisas, Avinurme puiduaidas, Kohtla kaevandusmuuseumis, Toila spaahotellis ja Jõhvi turismiinfokeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles