Lüganuse rahvas eelistas külaplatsi parkla ehitamist

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse külaplatsil on nii kiik, laululava kui korvpalliplats, puudu on veel parkla, mille ehitamiseks külaselts kaasava eelarve rahale panustas.
Lüganuse külaplatsil on nii kiik, laululava kui korvpalliplats, puudu on veel parkla, mille ehitamiseks külaselts kaasava eelarve rahale panustas. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse vallavolikogu kinnitas üleeile kaasava eelarve hääletustulemused, nüüd asub vallavalitsus nende elluviimise võimalikkust analüüsima.

Lüganuse vallavalitsus kutsus eelmise aasta lõpus vallaelanikke valla eelarveraha kasutamises kaasa rääkima. Täpsemalt 20 000 euro kasutamises − selline summa anti kaasava eelarvena vallarahvale otsustada.

Vallaelanikud tulid välja seitsme ideega, mis pärast mitmeid arupidamisi otsustati kõik rahvahääletusele panna.

Hääletusel osales 131 inimest, arvesse läks 108 sedelit. Ülekaalukalt eelistati Lüganuse külaplatsi parkla ehitamist.

Kõik ideed rahvale hääletada

"Volikogu kinnitas hääletamistulemused häälteenamusega, vastu oli kaks saadikut," ütles vallavolikogu esimees Andrus Kütt, kes ise oli üks vastuhääletanutest.

"Ma ei olnud vastu hääletamistulemuste kinnitamisele, vaid sellele, et hääletamisele pandi nimekiri, milles olid ka sellised ideed, mis selgelt ei vastanud ette antud tingimustele," selgitas ta.

Vallavanem Viktor Rauami sõnul otsustas volikogu arengukomisjon esialgu ainult kolm ideed hääletusele panna, ent pärast arupidamist leiti, et rahva otsustada antakse siiski kõik seitse.

"Jah, nende hulgas on ka mõni selline, mis kaasava eelarve mõttes ei kvalifitseeru, aga me ei tahtnud neid kohe alguses kõrvale jättes pärssida rahva osalemist," põhjendas ta.

Andrus Küti sõnul oodati vallaelanikelt  suuremat aktiivsust, seda nii ideede esitamisel kui pärastisel hääletamisel.

"Aga see oli meil ju esimene kord kaasavat eelarvet rakendada, õppisime sellest ise päris palju. Järgmisel korral tuleb varem alustada ja põhjalikult mõelda, kuidas info paremini inimesteni viia.  Ilmselt tuleks korraldada külades infokoosolekuid ja kaasava eelarve mõtet rohkem tutvustada, et inimesed saaksid indu ideid esitada. Tänavu jäi see pool meil nõrgaks."

Edasi hakkab ideedega tegelema vallavalitsus, kes võtab need paremusjärjestuse alusel ette ning selgitab välja, kas ja kuidas on neid võimalik ellu viia.

Ideed ei kao kusagile

"Kindlasti ei hakka me otsustama nende ideede vajalikkuse üle, vaid kaalume nende elluviimise võimalikkust," ütles Viktor Rauam, et esimeseks kaalukeeleks saab see, kas  teokstegemine mahub ette antud 20 000 euro piiridesse.

"Alustame muidugi Lüganuse külaplatsi parkla ideest. Kõigepealt tuleb idee esitanud külaseltsi esindajatega kohtuda ja läbi rääkida, mismoodi nemad seda parklat ette kujutavad, seejärel peame võtma hinnapakkumised − valla ehitusspetsialist hakkab sellega juba tuleval nädalal tegelema," rääkis ta.

Kui peaks selguma, et parklat selle raha eest ikkagi ehitada ei saa, minnakse pingereas järgmise idee juurde.

"Ideede esitajad ei peagi teadma ega arvestama, kui palju nende elluviimine maksma läheb. Näiteks Uniküla tuletõrje veevõtukoha  taastamise välja pakkunud inimene oli küll ka mingi summa välja toonud, ent sellistele veevõtukohtadele on konkreetsed nõuded, mille täitmine muudab asja oluliselt kallimaks; ei piisa sellest, et tuua koorem kruusa ja see laiali lükata," tõdes Rauam.

Ideed, mis seekord ellu viimata jäävad, et kao tema sõnul kusagile: "Me teame nüüd, et inimesed peavad neid asju oluliseks, ja pole välistatud, et need leiavad koha valla järgmise või ülejärgmise aasta eelarves."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles