JUHTKIRI Riigikontrolli spikker raha säästmiseks

Põhjarannik
Copy
Riigikontroll.
Riigikontroll. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikontrolli värske audit toob kokkuvõtvalt välja, et Kohtla-Järve linnas on sisekontroll avaliku raha kasutamise üle olnud pikka aega pehmelt öeldes pealiskaudne ja formaalne.

Kui linnaasutusi veel kontrollitakse, siis linna teenistusi ja linnavalitsuse enda majandustegevust pole viimastel aastatel sisuliselt analüüsitud. Koguni 60 protsenti majandamiskuludest on jäänud sisekontrollist õigupoolest puutumata. Ka korruptsiooniriskide maandamiseks kehtestatud reeglistik on Kohtla-Järvel puudulik. Riigihangetel on sageli olnud konkrents hõre. Kõige kallimal hankel, linna teede hooldamisel, mis maksab viie aasta peale 12,5 miljonit eurot, oli vaid üks pakkuja ja ainult üks ostuhuviline oli ka kalleima linnavara, hooldekodu müügil.

Audit puudutas perioodi alates 2022. aasta algusest kuni 2023. aasta keskpaigani, mille jooksul vahetus võim mitu korda, kuid see peegeldab märksa pikemaajalist mustrit.

Puudustele viitamise kõrval jagab riigikontroll Kohtla-Järve võimudele ka mitmeid soovitusi, kuidas sisekontrolli parandada ja soosida suurema konkurentsi loomist nii hangete läbiviimisel kui ka linnavara müügi puhul.

Neid soovitusi tasub tõsiselt võtta, sest see on omalaadne spikker, mille järgimine peaks võimaldama linnal säästa arvestataval hulgal avalikku raha. Kui näiteks teehooldushankel oleks pakkujaid rohkem, siis tuleks ka hinnad eeldatavasti soodsamad ja kokkuhoitava raha eest saaks linna huvides rohkem ära teha. Aga teooria praktikas kasutamine on omaette kunst ja vajab tahet ning kohalike oludega arvestamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles