Vene ajakirjanikud testisid Ida-Virut puhkusekohana

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pressireisi käigus tutvuti muu hulgas Alutaguse seikluspargi võimalustega. Kolme päeva sisse mahtusid ka Narva linn, Narva-Jõesuu, Toila ja Mäetaguse spaad, Kukruse polaarmõis, Kohtla kaevandusmuuseum, Kiviõli seikluskeskus ja Avinurme puiduait.
Pressireisi käigus tutvuti muu hulgas Alutaguse seikluspargi võimalustega. Kolme päeva sisse mahtusid ka Narva linn, Narva-Jõesuu, Toila ja Mäetaguse spaad, Kukruse polaarmõis, Kohtla kaevandusmuuseum, Kiviõli seikluskeskus ja Avinurme puiduait. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaal ringi sõitnud Venemaa reisiajakirjanikele pakuti mitmekesist programmi, alates rahulikust näputööst Avinurmes, kus sai laastukorvi punuda, ja lõpetades puulatvades seiklemisega Pannjärvel.

Reisiblogija Ilia Voskressenski oli Ida-Virumaal ja Eestis üldse esimest korda. Soomest ja Rootsist vaimustuv noormees kinnitas, et Eesti jättis talle põhjamaise mulje.

"Mulle meeldib, et siin on Põhjamaade stiil. Mulle on aina sümpaatsem, kui majad ei ole kobaras koos, vaid on laiali pillutud. Kui majade vahel on mitusada meetrit, põllud, mets... Külad siin ja Venemaal on ikka väga erinevad. Hiljuti reisisime Karjalasse, mis kunagi oli Soome osa, ja seal avanes hirmus vaatepilt."

Voskressenskile on sümpaatne, kuidas Eesti inimesed oma kodusid korras hoiavad ja nende ümbrust kaunistavad.  "Väga meeldiv on bussiaknast välja vaadata. Hea meelega pildistaks rohkem seda, kuidas inimesed elavad."

Mis Ida-Virumaal silma riivas? "Mulle ei meeldi see pärand, mis on jäänud nõukogude ajast, aga seda on muidugi Venemaal kordades rohkem."

Tema sõnul on positiivne, et nõukaaegseid hooneid on siin ümber ehitatud või lammutatud ja varemetele midagi täiesti uut püsti pandud. Nii, nagu on nüüd Narva-Jõesuu ehteks Nooruse spaahotell.

Siinsed spaad avaldasid venemaalasele üleüldiselt muljet. "Eestis on ka selliseid ajaveetmisvõimalusi, mida Venemaal ei tunta. Näiteks kettagolf. Tundus, et kettagolfi rajad on siin igal pool."

Soome kannatab rohkem

Voskressenski tunnistas, et rublakursi kukkumine on mõjutanud tema kaasmaalaste reisimist, ent rohkem tundub see puudutavat Soomet kui Eestit.

"Olin just märtsis Soomes, kui euro kurss oli 80 rubla. Kui varem sõideti Soome ostlema ja puhkama, siis nüüd polnud piiril kedagi. Supermarketid, mis on piiri lähedal Vene turistidele ehitatud, olid tühjad. Eesti hinnad on siiski taskukohasemad."

Viimasel ajal ongi Voskressenski keskendunud kodulähedaste sihtkohtade tutvustamisele. "Olen aru saanud, et reisida saab ka kodu lähedal. Näiteks sõidan välja Leningradi oblastisse ja kirjutan huvitavatest kohtadest Peterburi lähedal. Need, kellel pole võimalusi kaugemale puhkama sõita, saavad sellest inspiratsiooni. Sama on Eestiga, kuhu jõuab kolme tunniga."

Pardaajakirja Linija Poljota esindaja Jelena Danilova ütles, et näiteks sanatooriumipuhkuse hinnad on Eestis odavamad kui Venemaal, sealjuures on kindlustatud täielik mugavus, hea teenindus, vaikus ja lõõgastus. "Kui Venemaal sõita linnast välja, siis on palju rahvast ja lärmi, vahel aga tahaks lõõgustuda ja Eesti on selleks väga sobilik."

Danilova ise on korduvalt puhanud Värska sanatooriumis, hinnates sealset taset kõrgelt. "Siinsed sanatooriumid on Peterburi elanikele veel lähemal," nentis ta.

Ihkab aktiivset puhkust

Danilova hinnangul on kõige mugavam ja soodsam tulla Eestisse oma autoga, mitte niivõrd reisifirma kaudu.

"Oma autoga tulles saab ka rohkem ringi liikuda. Mulle tundub, et vene turist on aktiivsem ja energilisem ega malda pikalt paigal püsida. Kui olen Peterburi elanikuna paar päeva rahu ja vaikust nautinud, siis tahaks käia mööda poode ja muuseume, ammutada uusi muljeid. Eesti linnadest meeldib mulle väga Tartu. Seal on õdus ja on tunda rahvuslikku vaimu."

Ida-Viru linnad on küll nõukaaja ilmega, aga seda kompenseerib puhtus ja kord, lisas Danilova.

"Siinsed inimesed on rahulikumad ja seda on kohe tunda. Näiteks kui ma sõidan Narva, siis ei saa algul aru, miks autod peatuvad, kui ma seisan ülekäiguraja juures. Siis harjun sellega ära, aga kui lähen tagasi Venemaale, pean end kogu aeg tagasi hoidma ja meelde tuletama, et tuleb teele vaadata, ka siis, kui jalakäijale on roheline tuli. Praegu on Venemaal liikvel nali, et ära vaata valgusfoori, vaata teed, sest valgusfoori alla pole veel keegi jäänud."

Danilova märkis, et inimeste maitsed ja soovid on erisugused, aga Eesti sobib tema hinnangul puhkuseks eelkõige neile, kes armastavad puhata looduses ja keda ei huvita niivõrd arhitektuurimälestised. "Neil, kes tahavad lihtsalt hingata värsket õhku, püüda kala, küpsetada šašlõkki, liikuda looduses, soovitan väga siia tulla."

Venemaa reisiajakirjanikud kutsus Eestisse Ida-Virumaa turismiklaster, kes võõrustas aprillis ja mais ka Soome ajakirjanikke. Pressireis sai teoks EASi toel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles