Orelifestivalil elustub rohkem kui saja aasta tagune kõla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Kotka linna oreliduo Irina Lampén ja Jaana Jokimies.
Soome Kotka linna oreliduo Irina Lampén ja Jaana Jokimies. Foto: Põhjarannik

Homme algab Avinurme kirikus toimuva kontserdiga II Peipsimaa orelifestival, mille viimaseks esinemispaigaks on 27. juunil Iisaku kirik.

"Peipsi äärde jäävad maamärkidena ja elava koguduse sümbolina hästi hoitud luteri kirikud. Kuigi inimesi jääb äärealal järjest vähemaks, on siiski traditsioone ja väärtusi, mis on loodud põlvkondade jooksul ja mida on suudetud alles hoida või isegi korrastada," nentis festivali korraldaja, Tartu Jaani kiriku organist Elke Unt. "Nii on siinsetes kirikutes väiksemaid ja suuremaid oreleid, mis inimesed on paikkonna parematel päevadel oma kogudustele hankinud ja mis viimasel aastakümnel on korrastatud: Iisaku, Kodavere, Lohusuu, Mustvee, Avinurme, Torma."

Peipsimaa orelifestival paneb kõik need orelid juunikuus helisema.

Ida-Virumaa pärlid

Iisakus on tuntud orel, mis ehitatud Pariisi maailmanäituse jaoks 1895. aastal firmas H.Voit & Sons Durlachis Saksamaal. Töö on eriliselt viimistletud ning siiani täiesti originaalsena säilinud. Aastatel 2001-2002 tegi orel läbi renoveerimiskuuri.

Lohusuus näeme 19. sajandi II poole ja 20 sajandi algupoole tuntud Saksa oreliehitaja Walckeri orelit. "Selle aja orelitele on iseloomulik üleminek klassitsistlikult kõlataotluselt romantilisele. Seetõttu on need orelid justkui ajaloolised dokumendid sellest, kuidas pilli ehituslugu ja muusikaideaalid aegade jooksul oma arenguprotsesse läbivad. Need pillid toovad meieni autentse kõla rohkem kui saja aasta tagusest ajast," tõdeb Unt.

Avinurmes, mis on paikkonnana tõusnud keskse kirikuõue, elulaadikeskuse ja puiduaidaga üheks Peipsimaa külastuspärliks, on kaunis maakivikirikus kogudusele kingitud väike uuem orel. Undi sõnul on see eriti sobilik kammerpillina, meelitades endaga koos musitseerima teisigi instrumente. Avinurme kiriku ajalooline pill aga ootab oma uusi päevi ja paikkonna inimeste panust tagasihoidlikult kiriku rõdunurgas.

Oreliduo Soomest

Peipsimaa orelid saavad festivalil hiilata väga eriilmeliselt ja mitmekülgselt, sest ka siin on osal kontsertidel kaasatud teisi pille. Nii esineb homme, 5. juunil Avinurme kirikus koos Undiga nooruke viiuldaja Saimi Ester Kortelainen. Kontsert "Marsid ja meditatsioonid" algab kell 19.

Iisakus annab 27. juunil algusega kell 18 kontserdi õhkpillide trio, kus mängivad Vanemuise sümfooniaorkestri orkestrandid Elle Fuchs (fagott) ja Lande Lampe-Kits (flööt) ning orelil Elke Unt.

Rahvusvahelist mõõdet annab festivalile Soome Kotka linna organistide Irina Lampéni ja Jaana Jokimiehe oreliduo, kes esitavad nii originaalloomingut neljale käele kui ka suurte orkestriteoste seadeid orelile. Ida-Virumaal kuuleb neid 12. juunil algusega kell 18 Lohusuu kirikus.

Peipsimaa orelifestivali kontserdid on kuulajatele tasuta. "Oodatud on annetused, et pühakojad ja uhked pillid paikkonnas korras püsiksid," nentis Unt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles