Ida-Viru kerkis Eesti rattamaratonide kaardile

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alutaguse rattamaratonil sõitsid varakult kõigi teiste eest ära Kristo Sepp (nr 21) ja Erki Pütsep (nr 6). Finiši eel tegi otsustava kiirenduse kahtedel olümpiamängudel ja profiratturina ka Hispaania velotuuril Vuelta osalenud 39aastane Pütsep.
Alutaguse rattamaratonil sõitsid varakult kõigi teiste eest ära Kristo Sepp (nr 21) ja Erki Pütsep (nr 6). Finiši eel tegi otsustava kiirenduse kahtedel olümpiamängudel ja profiratturina ka Hispaania velotuuril Vuelta osalenud 39aastane Pütsep. Foto: Matti Kämärä

Kui seni olid Ida-Viru rahvaspordiüritustest üle riigi tuntud Alutaguse suusamaraton ja Narva energiajooks, siis augustis astus maakond vägevalt ka Eesti rattamaratonide kaardile. 

Kahenädalase vahega sõideti Kurtna järvede vahel ja nende lähiümbruses koguni kaks rattamaratoni, kus kokku oli osalejaid üle tuhande.

Kaks maratoni

8. augustil esimest korda toimunud Põleva Kivi rattamaratoni stardi- ja finišipaik oli Niinsaare järve ääres ja rada kulges sealt nii Kuremäele, Kurtna järvede vahele kui endisesse põlevkivikarjääri. Osajaid oli üle 700.  Läinud pühapäeval Pannjärvelt startinud Alutaguse rattamaratonil oli rattureid ligikaudu poole vähem.

Mõlemad maratonid läbi sõitnud Ida-Viru rattaspordi eestvedaja Peep Kivil tundis heameelt, et lõpuks ometi on suured rattamaratonid jõudnud ka siia maakonda. "Olin varem ise üle kümne aasta  ametis Alutaguse maratoni korraldamisega. Nüüd olin kohustustest vaba, sain ise sõita ja nautisin täiega mõlemat sõitu. Mõlema maratoni korraldajad tegid väga head tööd," tunnustas ta.  "Tean väga hästi, kui palju tuleb pingutada nii raja ettevalmistamise kui tähistamisega. Peale selle on pahatahtlikud inimesed varem pidevalt kippunud siinkandis rajatähiseid liigutama, mistõttu meil oli isegi kõlakas, et pane iga lindi juurde või turvamees," tunnustas ta.

Põleva Kivi rattamaratoni peakorraldajad olid Arvo Sala ja Ahti Leppik. Alutaguse rattamaraton toimus põhiliselt Tiit Peki ja Robert Peetsi eestvedamisel, kes on olnud põhitegijad ka suusamaratoni läbiviimisel.

Peetsi sõnul oli esimest korda rattamaratoni korraldades temale ootamatu, kui palju eeltööd tuli teha raja ettevalmistamisel. "Seda hoolimata sellest, et suures osas kulges sõit samal rajal, kus talvel on suusamaraton. Olime seda meelt, et kuna sama rajaga tuleb nagunii aasta ringi tööd teha, siis on mõttekas seda rohkem kasutada. Ka keskkonna seisukohast on mõistlik kavandada rada olemasolevatele teedele, mitte teha uusi," rääkis Peets, tuues töö mahukuse kohta üheks näiteks, et rajale tuli paigaldada 600 silti.  "Kuid hea, et osalejatelt kuulsime vaid positiivset tagasisidet."

Suurimad rattavõistlused maakonnas

Peep Kivili sõnul ei õnnestunud varem Alutaguse maratonil tiheda kalendri tõttu üleriigilisse sarja pääseda. "Seetõttu jäi ka osalejate hulk küllaltki tagasihoidlikuks, parimal aastal oli ligemale 250 sõitjat," sõnas ta.

Tänavu aitas Ida-Viru vastu huvi äratada seegi, et üleriigilise sarja korraldajate vahel tekkisid erimeelsused ja nii sündis tänavuseks suveks koguni kaks sarja, mis mõlemad vajasid etappe. Põleva Kivi rattamaraton valiti pika traditsiooniga Estonian Cupi sarja, Alutaguse maraton kuulus tänavu esimest korda korraldatud MTBesti sarja.

Peep Kivili sõnul on kahe konkureeriva sarja tekkimine positiivne. "Kui mõlema korraldajad leiavad toetajaid ja suudavad jätkata, siis rattasõiduhuvilistel valikuvõimalused vaid suurenevad," tõdes ta, lisades, et Ida-Virus toimunud etapid olid siiski mõnevõrra erinevad. Põleva Kivi maratoni rada oli raskem ja ka tehniliselt keerukam. Alutaguse maraton kulges laugemal rajal. "Mõlemad olid huvitavad, mulle isiklikult istus keerukam rada rohkem. Päris huvitav oli ka Kuremäe ümbruses tiirutamine," sõnas ta.

Robert Peetsi sõnul kannatas kahe sarja konkureerimisest kõige rohkem Alutaguse maraton, sest samal päeval sõideti etapp ka teises sarjas. "Seetõttu oli meil ehk 150-200 osalejat oodatust vähem," lausus ta. Kas uus sari ka järgmisel aastal jätkub, peaks selguma lähinädalatel. "Kokkuvõttes läks sel sarjal oodatust paremini."

Rattaspordibuumi Ida-Virus pole

Valdav osa mõlemal maratonil osalejatest oli väljastpoolt maakonda. Robert Peets loodab, et suurte rahvamaratonide tulek Ida-Virumaale paneb ka siinseid inimesi rohkem rattasõiduga tegelema. "Suusatamises on nii igatahes läinud ja kohalike inimeste osakaal Alutaguse maratonil pidevalt kasvanud," märkis ta.

Peep Kivil, kes ise peab ka rattapoodi, hindab, et aktiivseid rattaspordi harrastajaid on maakonnas saja ringis. "Maakonna elanike arvu arvestades võiks neid märksa rohkem olla. Viis aastat tagasi toimus väike tõus, kuid pärast seda pole väga palju uusi tulijaid lisandunud," tõdes ta.

Kahel maratonil osalesid Ida-Virumaal mitmed selle ala tipud. Põleva Kivi maratoni võitis Eesti viimaste aastate parim maastikurattur Caspar Austa, kes tuli ka mõlema sarja üldvõitjaks. Alutaguse rattamaratoni kiireim oli omal ajal maanteeratturina eduka profikarjääri teinud ja kahtedel olümpiamängudel osalenud Erki Pütsep. Parima idavirulasena sai Põleva Kivi maratonil 30. koha narvalane Vova Všivtsev ja Alutaguse maratonil 36. koha Peep Kivil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles