Narva abilinnapea otsustas ametist tagasi astuda

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksim Volkov valmistus juba nädal aega tagasi Narva linnavolikogu saalis ametist lahkuma, kuid enne uue haridus-, kultuuri- ja spordiküsimustega tegeleva abilinnapea ametisse kinnitamist ei saanud ta seda teha, "kuna see põhjustaks linnavalitsusele otsuste vastuvõtmisel raskusi".
Maksim Volkov valmistus juba nädal aega tagasi Narva linnavolikogu saalis ametist lahkuma, kuid enne uue haridus-, kultuuri- ja spordiküsimustega tegeleva abilinnapea ametisse kinnitamist ei saanud ta seda teha, "kuna see põhjustaks linnavalitsusele otsuste vastuvõtmisel raskusi". Foto: Ilja Smirnov

Alates tänasest ameti maha pannud Narva abilinnapea linnavara ja -majanduse küsimustes Maksim Volkov jättis endast hea mulje isegi poliitilistele vastastele. Volkovil, kes võttis viimasel ajal linna juhtimise teemadel vägagi kriitiliselt sõna, olid opositsiooniga üsna soojad suhted. 

Tallinnast pärit Maksim Volkov kutsuti ja kinnitati Narva abilinnapea ametisse 2014. aasta veebruaris, see tähendab, et ta jõudis Narva linna juhtida 20 kuud. Eile levitatud avalduses kirjutas Volkov, et põhjusi ametist lahkumiseks oli kogunenud mitu, muu hulgas nii isiklikke, perekondlikke kui ka "eelistuste küsimusi".

Abilinnapea koht ei ole kingitus

"Vist kõige suurem rumalus, mida ma Narva linnavalitsuses töötatud aja jooksul kuulsin, oli see, et abilinnapea ametisse tuleb suhtuda kui kingitusse. Kingitus saadakse tasuta, niisama, mina aga võin täie kindlusega öelda, et pühendusin esimesest kuni viimase päevani täielikult oma tööle ja teenisin oma palga ausalt välja. Mõningate otsustega hoidsin ma linnale kokku palju rohkem raha, kui ma ise teenisin. Need, kes mäletavad, millises seisundis ma mulle usaldatud valdkonna peaaegu kaks aastat tagasi üle võtsin, teavad, et kingitus see küll ei ole," kirjutas Volkov.

Ta märkis, et Narvas Rüütli 8 asuva kinnisvara kavandatav müük ei olnud ametist lahkumise peamine põhjus. Nagu Põhjarannik juba varem kirjutas, oli abilinnapea avalikult selle vastu, et kuulutada nimetatud kinnisvara müügiks välja enampakkumine, ent just seda soovib linnapea. Volkov ütles paar nädalat tagasi otse, et kui asi liigub pealesunnitud stsenaariumi kohaselt, siis on ta valmis ametist lahkuma, kuna kõne all olev tehing ei ole linna huvides.

"Sellel inimesel, kes asub linnavara ja -majanduse küsimustega tegeleva abilinnapea kohale, soovitan otsuste vastuvõtmisel oma ametikohast mitte kinni hoida. Varem või hiljem kerkib mõni küsimus väga teravalt ning siis on tarvis üles näidata põhimõttekindlust ning rangelt järgida linna huve ja seadusi või siis tulla vastu kellegi isiklikele soovidele ja huvidele, pidades neid kõige tähtsamaks. Võin oma kogemusest öelda, et esimene variant on küll keerulisem, kuid kindlasti ainuõige," kirjutas Volkov.

Volkovit tunnustas isegi opositsioon

Narva linnavolikogu liige, opositsioonilisi sotsiaaldemokraate esindav Jüri Raud tunnistas Põhjarannikule, et peab Volkovit talle eelnenud abilinnapeadest kõige edukamaks. Ning seda vaatamata sellele, et Raual olid Volkoviga üsnagi vaenulikud suhted, kuni selleni välja, et Volkov blokeeris Raua Facebookis ära, et mitte lugeda tolle pidevat kriitikat.

"Ent kui majandusmees ja valitseja ta mulle meeldis," kommenteeris Raud. "Mulle ei meeldinud tema tegevuses vaid üks asi − oskamatus oma vigu tunnistada ja soov ilmseid möödapanekuid ilustada," lisas ta.

"Ent ta tegeles tõepoolest aktiivselt majandusküsimustega, teadis kõike ja hoidis kätt pulsil. Mind pani väga imestama, et teisest tegevusvaldkonnast tulnud inimene suutis niivõrd kiiresti orienteeruda mitte ainult linna puudutavates küsimustes, vaid ka seadustes," möönis Raud.

Tulevik veel ebaselge

Narva linnapea Eduard East ütles eile, et "tuleb edasi liikuda, sest ega vedur seisma jää".

"Praegusel etapil tuleb mul endal selles valdkonnas õlg senisest tugevamalt alla panna," tõdes linnapea, et hakkab linnavara ja -majanduse küsimustega ise tegelema.

Narva linnavolikogu uuendas linnavalitsuse struktuuri möödunud neljapäeval. Peale linnapea peab linnavalitsusse kuuluma kolm abilinnapead. Eduard East tunnistas, et pärast Maksim Volkovi ootamatut lahkumist uusi kandidaate tema kohale esialgu ei ole.

"Tuleb asjad läbi mõelda. See on vastutusrikas ja keeruline ülesanne," võttis linnapea kokku.

Nädal aega tagasi kinnitati Narva linnavalitsuse haridus-, kultuuri- ja spordiküsimustega tegeleva abilinnapea ametisse Jekaterina Golubtsova. Ent Maksim Volkovi lahkumise tõttu on linnavalitsuses ikka vaid kolm liiget ning see võib kaasa tuua tõrkeid linnavalitsuse töös, seda eriti puhkuste ajal, nagu oli möödunud suvel: isegi ühe abilinnapea puudumine takistab hääletamist ja otsuste vastuvõtmist ning pidurdab linnavalitsuse tööd.

Maksim Volkov ütles, et ei tea praegu, millega ta edaspidi tegelema hakkab, kuid oletas, et tema uus töö saab samuti olema seotud juhtimisega. Ta on 38aastane, enne Narva abilinnapeaks saamist tegi ta koostööd mitmesuguste meediakanalitega: ajalehtedega MK-Estonia ja Stolitsa (Pealinn), telekanaliga PBK jt. 2010. aasta sügisest oli projektijuht Põhja-Tallinna valitsuses, 2011.-2013. aastani Lasnamäe linnaosa valitsuses. Viimased 20 aastat kuulub lõbusate ja leidlike klubisse KVN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles