Narva tehase avamine tõi Westaqua-Investile tunnustuse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Westaqua-Invest juhatuse liige Valeri Lavrov aasta välisinvestori auhinda vastu võtmas. Aquaphori veefiltrite Narva tehas avati 2014. aasta lõpus.
OÜ Westaqua-Invest juhatuse liige Valeri Lavrov aasta välisinvestori auhinda vastu võtmas. Aquaphori veefiltrite Narva tehas avati 2014. aasta lõpus. Foto: EAS / EGERT KAMENIK

Neljapäeval toimus Tallinnas ettevõtluskonkursi "Eesti parimad ettevõtted 2015" pidulik auhinnagala, kus aasta välisinvestori auhinna pälvis veefiltrite tootmisega tegelev OÜ Westaqua-Invest. Ettevõtte Sillamäe ja Narva tehas kuuluvad rahvusvahelisse kontserni Aquaphor Group.

Iga-aastast ettevõtluskonkurssi korraldavad ettevõtluse arendmise sihtasutus (EAS), Eesti kaubandus-tööstuskoda ja Eesti tööandjate keskliit. EASi ettevõtluse auhinna pälvis OÜ Westaqua-Invest välisinvestori kategoorias.

Westaqua-Investi viimane tähtsam investeering oli Narva veefiltrite tehas, mis avati president Toomas Hendrik Ilvese osavõtul 2014. aasta detsembris. Investeeringuid jätkati ka 2015. aastal.

Paralleelselt Narva tehasega toob Aquaphorile edukalt dividende ka 2012. aastal avatud Sillamäe tehas. OÜ Westaqua-Invest juhatuse liige Valeri Lavrov rääkis, et kahes tehases töötab praegu 230 inimest: 110 Sillamäel ja 120 Narvas. Varem avaldatud plaani kohaselt peaks Narva tehases töölisi olema 300.

Täisvõimsusel veel ei tööta

Sillamäe tehases toodetakse kannfiltrite vahetusmooduleid, Narva tehases aga  esialgu veel selle tehase arendamise esimesel etapil − tavaliselt kööki kraanikausikapi alla paigaldatavate statsionaarsete filtrite mooduleid.

"Nõudlust on ning meie töö on üles ehitatud nõnda, et me ei tooda lattu, vaid valmistame filtreid tellimusel," rääkis Lavrov.

Peale kahe Eesti tehase on kolm Aquaphori tehast ka Venemaal ning ühiste jõupingutustega toodetakse sadu tootenimetusi.

Edasistest äriplaanidest rääkis aasta välisinvestor tagasihoidlikult.

"Et investeeringud töötaksid ja tulu tooksid, on tarvis aega; me sammume niigi väga hoogsalt. Kavatseme edasi areneda: kunagi oli juttu sellest, et Narva tehases hakkab tööle 300 inimest  see on tõesti nii, kuid selleks on tarvis aega," ütles Lavrov.

Sanktsioonid ei puuduta

Valeri Lavrov kinnitas, et välispoliitilised ja majanduslikud faktorid  Euroopa Liidu ja Venemaa vastastikused sanktsioonid  Aquaphori tegevust otseselt ei mõjuta. "Kuid eks need avalda negatiivset mõju muidugi igasugusele ärile," lisas ta.

"Meie toodang keelu all ei ole ning me töötame vabalt. Meie tooted lähevad kõikjale: nii Euroopasse, Ukrainasse kui USAsse," rääkis Lavrov.

Vastuseks küsimusele, millised on Ida-Virumaa trumbid siia investeeringute tegemisel, märkis Lavrov, et investorite üle ollakse rõõmsad kõikjal, igas regioonis.

"Nagu president autasustamistseremoonial ütles, tuleb investeeringute eest võidelda, kasutades seejuures ära ka partnerite raskusi teistes riikides. See on tõsi ja mul pole sellele midagi lisada," ütles ta.

"Eestit viivad edasi paindlikkus ja kiirus. Ka oskus, kui lubate, kasutada ära teiste vigu. Meie nutikus kasutada teiste ebasoodsat keskkonda enda huvides," ütles president Ilves ettevõtjaid tunnustades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles