Narva võimuratas pandi keerlema

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veidi karmi poliitilist irooniat: Narva vee-ettevõtte juht Aleksei Voronov (vasakul) andis eile toimunud Narva linnavolikogu istungil linnapeale Eduard Eastile üle sümboolse kingituse linna eduka osavõtu eest tohutust vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimise projektist. Veidi hiljem aga esitas toosama Voronov Eastile umbusaldusavalduse linnavalitsuse töö halva korraldamise eest. Lisaks teistele linnapea parteikaaslastele olid avaldusele alla kirjutanud ka linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste ja tema asetäitja Aleksandr Jefimov (mõlemad on samuti kaadris).
Veidi karmi poliitilist irooniat: Narva vee-ettevõtte juht Aleksei Voronov (vasakul) andis eile toimunud Narva linnavolikogu istungil linnapeale Eduard Eastile üle sümboolse kingituse linna eduka osavõtu eest tohutust vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimise projektist. Veidi hiljem aga esitas toosama Voronov Eastile umbusaldusavalduse linnavalitsuse töö halva korraldamise eest. Lisaks teistele linnapea parteikaaslastele olid avaldusele alla kirjutanud ka linnavolikogu esimees Tarmo Tammiste ja tema asetäitja Aleksandr Jefimov (mõlemad on samuti kaadris). Foto: Ilja Smirnov

Eile Narva linnavolikogus käinud keeleinspektorid ütlesid Põhjaranniku ajakirjanikule, et viibisid poliitiliselt väga olulise hetke juures: Narva linnavolikogu liikmed esitasid linnapea Eduard Eastile kaks umbusaldusavaldust, kusjuures umbusaldusele kirjutasid alla ka tema enda parteikaaslased.

Umbusaldusavaldused linnapea Edard Easti vastu loeti eile ette Narva linnavolikogu saalis ning neile olid juba alla kirjutanud 17 saadikut 31st. Umbusalduse avaldamise küsimus pannakse hääletusele lähimal istungil. Selle toimumise kuupäev ei ole veel teada, kuid kõlas ettepanek viia see läbi erakorraliselt.

Ilmselt jõuab hääletamisele tegelikkuses ainult üks umbusaldusavaldus, kuna teise all on vaid viis allkirja, mis juriidiliselt on niivõrd olulise küsimuse puhul ebapiisav.

Kaks umbusaldusavaldust

Esimese umbusaldusavalduse esitas linnavolikogu liige, opositsioonilisse fraktsiooni Kindlus kuuluv Aleksei Mägi. Avaldusele olid alla kirjutanud viis nii selle kui ka sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liiget. Nad tegid ettepaneku määrata linnapea kohusetäitjaks praegune abilinnapea sotsiaalküsimustes Tatjana Patsanovskaja.

Mägi sõnul peitub umbusaldamise põhjus linnavalitsuse väidetavates rikkumistes eelarveküsimuste korraldamisel.

"Linnavolikogult nõusolekut küsimata tegi linnavalitsus oma korraldusega muudatusi eelarve neljandasse lisasse, mis selles saalis kinnitati," selgitas Mägi. "Muu hulgas eraldati raha sihtasutusele Narva Linna Arendus ja Puškini instituudile [neist esimene tegeleb linna mitme kinnisvaraobjekti arendamisega, teine aga on Tallinna mittetulundusühing, mis korraldab Narva täppisteaduste kooli projekti − I.S.]."

Teise umbusaldusavalduse luges ette Aleksei Voronov, kes kuni selle hetkeni kuulus linnas võimul olevasse tsentristlikku koalitsiooni. Kõigepealt teavitas ta kohalviibinuid, et 15 saadikut astuvad keskfraktsioonist välja ning loovad uue fraktsiooni Ühtne Narva, mille etteotsa asub Voronov ise. Voronov on tuntud eelkõige munitsipaalse ASi Narva Vesi täitevdirektorina ja juhatuse liikmena.

Voronovi sõnul avaldavad kõik lahku löönud tsentristid [ehkki faktiliselt olid alla kirjutanud 15st vaid 12] Eastile umbusaldust, kuna "linnapea ei ole võimeline linnavalitsuse tööd korraldama ja linna juhtima". Üksikasjad lubas Voronov avaldada siis, kui umbusaldamise küsimust juba arutama hakatakse.

Vast loodud Ühtne Narva oli ka selle poolt, et uueks linnapeaks valitaks praegune abilinnapea Tatjana Patsanovskaja ning see leiaks aset linnavolikogu erakorralisel istungil.

Linnapeale ootamatu

Linnapea Eduard East ise suhtus võimupöördekatsesse ja umbusaldusavaldusse, millele olid alla kirjutanud tsentristidest parteikaaslased ning isegi linnavolikogu esimees, stoilise rahuga − kohvi rüübates ja avaldusi kuulates. Hiljem ütles ta, et see kõik oli talle üsna ootamatu.

"Kirjalikku teksti ei ole ma veel näinud, seepärast on praegu raske öelda, millised põhjendused on seal ära toodud. Omalt poolt võin öelda, et kogu dokumentatsioon − kui seal oli juttu mingitest finantsküsimustest − käib läbi kõikidest meie ametitest ning lõpliku kontrolli läbib rahandusametis. See tähendab seda, et loomulikult ei käi see nii, et minu lauale satuvad dokumendid ja mina ise koostan neile vastuseid," veenis East, et finantsasju aetakse Narva linnavalitsuses nagu kord ja kohus.

Ka linnavalitsuse töö korraldamises ei olnud East enesekriitiline.

"Nii võib öelda iga töö kohta: mõni asi õnnestub, mõni mitte. Peamine on see, et põhilised protsessid meil liiguvad ning vajaduse korral viiakse läbi reorganiseerimisi. Ma ei arva, et on mingeid asjaolusid, mille pärast oleks tarvis umbusaldust avaldada," sõnas ta.

Keskfraktsiooni jäi pärast 15 liikme kaotamist alles kuus liiget, teiste hulgas Fjodor Ovsjannikov, kelle süüdimõistvat kohtuotsust praegu riigikohus arutab.

Fraktsiooni esimees Olev Silland tunnistas Põhjarannikule, et oli parteikaaslaste kavandatavast sammust teadlik. Tema andmetel oli rahulolematus linnapeaga üks põhjustest.

"Selleks leiti mingid emotsionaalsed põhjused," kommenteeris Silland keskfraktsioonis aset leidnud lõhenemist. "Mis seal ikka, inimesed võivad ühineda ja koguneda erisugustel põhjustel..."

Uueks linnapeaks kutsutakse usaldusväärseid inimesi

Tatjana Patsanovskaja ütles Põhjarannikule, et tema kandidatuuri esitamine linnapea kohale tuli talle linnavolikogu istungite saalis eile õhtul üllatusena. 34aastane abilinnapea tunnistas, et ta "muidugi ei ole valmis selliseid kohustusi täitma".

"See on suur vastutus. Ja üldse, kahest inimesest koosnev linnavalitsus [silmas on peetud seda, et siis jääks linnavalitsusse uuele linnapeale toeks vaid üks abilinnapea abilinnapea haridusküsimustes Jekaterina Golubtsova] on üsna imelik ega aitaks kaasa hea tööprotsessi organiseerimisele," arvab Patsanovskaja.

Narva endine abilinnapea Maksim Volkov, kes lahkus ametist oktoobris muu hulgas tema ja linnapea vaheliste lahkarvamuste tõttu, kinnitas eile, et on kuulnud, et teda Narva linna uueks juhiks pakutakse. "Sellised kuulujutud käivad, kuid esialgu pole minu poole keegi pöördunud," ütles ta.

Tõsi küll, Narva linnavolikogu sotsiaaldemokraadist opositsionäär Vladimir Izotov märkis, et nõusolek on Volkovilt juba saadud.

"Personaaliast me esialgu ei räägi," täpsustas Izotov. "Koalitsiooniläbirääkimised näitavad järgmisel nädalal, mis ja kuidas."

Maksim Volkov ütles Põhjarannikule, et ainuüksi tema soovist või soovimatusest linnapeaks saada ei piisa.

"Sellisesse ametisse peab minema konkreetsete plaanidega ning − mis peamine − nende plaanide elluviimise perspektiiviga. Lihtsalt niisama pinki nühkida ja olla linnapea selleks, et linnapea olla − see ei ole minule," ütles Volkov ning tuletas meelde, et ajal, mil tema abilinnapea oli, oli tal väga palju ideid ja ettepanekuid, mida ja kuidas Narvas teha tuleks. "Kusjuures kõike seda tuleb teha viivitamatult," lisas Volkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles