Estonia kaevandus kärpis tööaega

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris oli kaevuritel planeeritust vähem kolm tööpäeva, detsembris plaaniväliseid puhkepäevi eeldatavasti ei tule, kuid mis edasi saab, on väga keeruline ennustada.
Novembris oli kaevuritel planeeritust vähem kolm tööpäeva, detsembris plaaniväliseid puhkepäevi eeldatavasti ei tule, kuid mis edasi saab, on väga keeruline ennustada. Foto: Matti Kämärä

Madalast elektri hinnast tingitud vähenenud põlevkivinõudluse tõttu on  Eesti Energia Kaevandused olnud sunnitud novembris vähendama tööaega ja pakkuma kaevuritele lisapuhkepäevi. 

Ettevõtte juhatuse liige Raine Pajo tõdes eelmisel nädalal Kohtla-Järvel toimunud põlevkivikonverentsil, et konkurents Läänemere piirkonna elektriturul pidevalt kasvab ning see on toonud kaasa nii hindade languse kui heitlikkuse. Ta lisas, et piirkonna hinnatase on viimase 15 aasta madalaim. Pajo märkis, et elektrijaamade operaatorid on pidanud tänavu rohkem kui kunagi varem operatiivselt muutma eri plokkide töökoormust sõltuvalt hindade muutusest börsil.

Eesti Energia strateegia nägi juba aastaid tagasi ette, et põlevkivist elektri tootmine hakkab vähenema, kuid põlevkivi kaevandamise mahte pidanuks aitama hoida samal tasemel või isegi kasvatama õlitootmise hüppeline kasv. Et aga esimese uue õlitehase Enefit280 planeeritud töörežiimi saavutamiseks ja hoidmiseks on kulunud kavandatust mitmeid aastaid rohkem ning samal ajal on süstikuna alla kukkunud õli hind, pole järgmiste õlitehaste rajamise otsuseid sündinud. Samuti ei müü Eesti Energia enam põlevkivi VKG õlitehastele.

Lisapuhkepäevad

Kõige selle tagajärjel on põlevkivi vajadus vähenemas. Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Andres Vainola selgitas, et ebastabiilses turusituatsioonis täidab puhvri rolli põlevkiviladu  ning võimaldab kaevanduste tootmisprotsessis nii suurt  kõikumist vältida, koormust ühtlustada ja suhteliselt stabiilselt toota.  Ta tõdes siiski, et novembri lõpus moodustas põlevkivi ladude täitumus juba ligi kolmveerandi ladude kogumahust.

"Tegelesime ladude ümberkorraldustega ning  tegime seetõttu muudatusi ka Estonia kaevanduse graafikus, pakkudes  töötajatele kolme lisapuhkepäeva,"  märkis Vainola, lisades, et detsembrisse ei ole graafikuväliseid puhkepäevi Estonia kaevanduses planeeritud, kuna  ladudes oleva põlevkivi maht on vähenenud.

Vainola sõnul otsib kaevandusettevõte pidevalt võimalusi oma tootmise efektiivistamiseks. "Kasutame aina rohkem uut tehnoloogiat, kaevandame väiksemate kadudega,  toodame energiat efektiivsemalt, üritame tootmise kõrvalsaadusi senisest  enam kasutusele võtta, vaatame kõiki kulusid kriitiliselt üle," kinnitas ta ja tõi näiteks, et tänavu on ettevõte üheksa kuuga eelmise aasta sama ajaga võrreldes kulusid kokku hoidnud 52 miljonit eurot.

Muu hulgas koondati tänavu ka ligemale 200 inimest.

Päevakorral nii sundpuhkused kui koondamised

Kaevurite ja energeetikute ametiühingujuht Vladislav Ponjatovski sõnas, et kaevandustes on päevakorral nii töönädala lühendamine, sundpuhkused kui ka koondamised. "Kuigi see on väga ebameeldiv, saavad kõik aru, et praeguses turuolukorras on selliseid samme väga keeruline ära hoida," lausus ametiühingujuht, kel seisavad üksikasjalikumad kõnelused teemal, mis edasi saama hakkab,  ettevõtte juhtidega ees sel kolmapäeval.

Raine Pajo ei osanud eelmisel nädalal öelda, milliseks kujuneb põlevkivi kaevandamise prognoos järgmiseks aastaks. "Ma arvan, et põlevkivi tarbimine peaks laias laastus jääma tänavusele tasemele. Elektri tootmine võib-olla natuke väheneb, aga õli peaks tulema rohkem, kuna saame Enefit280 stabiilsemalt tööle," sõnas ta, lisades, et mis tegelikult saab, sõltub ikkagi turuolukorrast.

Riigikontroll leidis eile avaldatud aruandes, et  valitsus peaks  võtma erakorralise jälgimise alla Ida-Virumaal käesoleval aastal koondatud ja veel koondatavate inimeste käekäigu, et võimaluse korral neile abi pakkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles