Sotsiaaldemokraadid pakuvad Narva tsentristidele kohalike reformide elluviimiseks riiklikku toetust

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnavolikogus on homme kavas uue linnapea valimised, ehkki enamusele sobivat kandidaati esialgu ei ole.
Narva linnavolikogus on homme kavas uue linnapea valimised, ehkki enamusele sobivat kandidaati esialgu ei ole. Foto: ILJA SMIRNOV/ARHIIV

Koalitsiooniläbirääkimiste ja Narva uue linnapea otsingute käigus nõuavad sotsiaaldemokraadid Narva linnahaigla reformimist, uue gümnaasiumi loomist ja linnavalitsuse struktuuri muutmist. Oma trumbiks peavad nad minister Jevgeni Ossinovskit. 

Narva linnavolikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Vladimir Izotov rääkis Põhjarannikule, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, kes 2013. aastal samuti Narva linnapeaks kandideeris, on linnas aset leidvate poliitiliste protsessidega kursis. "Me peame temaga ühendust," sõnas Izotov.

Ossinovski ise Narvas käimas olevat poliitlilist protsessi esialgu ei kommenteerinud, jättes Põhjaranniku infopäringu vastuseta.

Sotsiaaldemokraadid nõuavad tõsiseid reforme

Vladimir Izotov ütles, et uue fraktsiooni Ühtne Narva tsentristidega peetavate koalitsiooniläbirääkimiste tulemusel tahavad sotsiaaldemokraadid enda kontrolli alla saada sotsiaalkaitse ja hariduse valdkonna. Sotsiaaldemokraatide all peetakse silmas kolme nende fraktsiooni liiget Narva linnavolikogus ja veel kolme nendega liitunud inimest − kokku kuut saadikut −, samas kui enamalt jaolt tsentristlikus fraktsioonis Ühtne Narva on praegu 16 liiget.

"Põhimõtteliselt on meie fraktsioon see sild riigi ja linna vahel, millest me viisteist aastat puudust oleme tundnud. Kui me siiski koalitsiooni pääseme ning meie eesmärgid nimetatud valdkondades toetust leiavad, siis saame arvestada riigi suure toetusega reformide elluviimisel," märkis Izotov.

Tema sõnul nõuavad sotsiaaldemokraadid haridusvaldkonna reformimist, Narva uue riigigümnaasiumi rajamist ning kohaliku tervishoiusüsteemi muutmist, täpsemalt Narva praeguse linnahaigla ühendamist Ida-Viru keskhaiglaga.

Samuti tahavad sotsiaaldemokraadid linnavalitsuse restruktureerida. Ligikaudu aasta tagasi selles valdkonnas läbi viidud reformi pealiskaudsus oli üks suuremaid etteheiteid möödunud neljapäeval ametist tagandatud Eduard Eastile.

"Tuleb teha täpne analüüs ning uus linnavalitsus peab mõistma iga ametniku ja iga linnaeelarvest kulutatud euro vajalikkust," selgitas Izotov.

Kõigile sobivat linnapeakandidaati ei ole 

Katse luua Narva linnavolikogus uus poliitiline koalitsioon langeb ühele ajale uue linnapea otsingutega. Teatavasti avaldati 26. novembril umbusaldust Narva endisele linnapeale Eduard Eastile, keda kritiseerisid mitmetel põhjustel eelkõige tema enda tsentristidest erakonnakaaslased.

Uue linnapea valimised on kavas homme, 3. detsembril. Ent Vladimir Izotovi ja paljude teiste linnavolikogu liikmete sõnul ei ole sugugi kindel, et valimised just nimelt homme toimuvad.

"Kui kindlust [kandidaatide toetuses] ei ole, siis oleks minu arvates mõistlik see küsimus kõrvale jätta ning veel veidi aega võtta. Kuid me mõistame, et Narva linnavalitsus on praegu töövõimetu, ning seepärast ei ole meil seda aega eriti palju," märkis Izotov. "Kui me selles küsimuses üksmeelele ei jõua, siis ei lähe me ka koalitsiooni. Seda võin täie kindlusega öelda," lisas ta.

Eile õhtul arutas fraktsioon Ühtne Narva suletud uste taga võimalikke linnapeakandidaate. Keskerakondlaste poolt kõlab kõige sagedamini praeguse Narva linnavolikogu esimehe Tarmo Tammiste nimi. Tammiste oli Narva linnapea 2013. aastani − peaaegu 12 aastat. Tammiste ise sel teemal kommentaare ei andnud, mööndes, et esialgu ei ole veel midagi kindlat.

Tõepoolest, Tammiste kandidatuuriga ei ole absoluutselt nõus sotsiaaldemokraadid, kes tuletavad meelde tema varasemat kogemust linnapeana ning seda, et 2013. aastal viidi eesotsas Ossinovskiga läbi tema vastu suunatud valimiseelne kampaania.

Sotsiaaldemokraadid koostasid eilseks oma nimekirja − "rohkem kui kaks kandidaati", nagu ütles Vladimir Izotov. Nimesid ei avalikustata enne, kui neid on arutatud partneritega Ühtsest Narvast. Kuid teada on, et linnapeakandidaadiks seadmisest on räägitud näiteks Narva linnavolikogu kantselei juhataja Igor Širaiga.

Širai kinnitas seda, kuid lisas, et linnapeakandidaati temast ei saa, kuna linnavolikogu enamuse toetuseta oleks see ennatlik ja mõttetu samm, eriti arvestades seda, et hääletamine on linnapea valimistel salajane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles